Systeem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een systeem is een kenmerk waarmee de samenhang van een geheel van verschillende (concrete of abstracte) onderdelen kan worden gekarakteriseerd.

Bij een dynamisch systeem blijkt die karakteristiek uit de werkwijze of het mechanisme waarmee er met die onderdelen wordt omgegaan. Bij een statisch systeem is de wijze waarop de onderdelen geordend zijn in een structuur kenmerkend voor het systeem. De karakteristiek van het mechanisme of het ordeningsprincipe bepaalt welke onderdelen wel of niet tot het systeem behoren.

Het systeem kan spontaan ontstaan zijn door interactie van die onderdelen bij geschikte externe omstandigheden als emergent verschijnsel, zoals bij veel fysische en biologische systemen, of kunstmatig als een doelgericht ontwerp zoals een hamer, een computer, een kalender, een beurs, een hiërarchisch stelsel of een democratisch bestel. De onderdelen van een systeem kun zelf ook weer een (sub)systeem zijn.

Door externe invloeden kan het systeem zich aanpassen (adaptief systeem) of verloren gaan. Een zelflerend systeem is ook zo'n adaptief systeem, zoals een ecosysteem, dat daardoor een zekere robuustheid krijgt tegenover externe invloeden. De onderdelen van een systeem kunnen hierdoor ook wijzigen.

Systeem kan verwijzen naar:

Verder


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Systeem of met Systeem in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Systeem inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Systeem en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.