Tabularium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tabularium
Tabularium gezien vanaf het Forum
Locatie Capitolijn - Forum Romanum
Voltooid 78 v.Chr.
In opdracht van Quintus Lutatius Catulus
Type bouwwerk archief
Locatie van het Tabularium (in rood)
Lijst van antieke bouwwerken in Rome
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk

Het Tabularium is een gebouw in Rome waarin tijdens de Romeinse tijd het staatsarchief was gevestigd.

Exterieur[bewerken | brontekst bewerken]

Het Tabularium is gebouwd tegen de Capitolijn in Rome onder het huidige Palazzo Senatorio, waarvan het Tabularium het fundament vormt. Het Tabularium was in de Romeinse tijd het staatsarchief en het is het enige antieke Capitolijnse gebouw dat nog deels overeind staat. Het werd in 78 v.Chr. gebouwd door een architect uit Ostia, Lucius Cornelius, in opdracht van de Senaat en op kosten van consul Quintus Lutatius Catulus. Een steen met inscripties over de bouw is zichtbaar bij de ingang aan de linkerkant van het Palazzo Senatorio. Het gebouw is 73,6 meter lang en is gebouwd in regelmatige rijen van tufstenen blokken, omhoogrijzend van de fundering tot aan het plein op de heuvel erachter.

In de muur bevinden zich zes kleine vensters, die corresponderen met een reeks vertrekken, te bereiken via een trap, die nog goed bewaard gebleven is. Deze trap leidde naar beneden vanaf een poort, die later gesloten werd op het moment van de bouw van de tempel van Vespasianus en Titus.

Als men vanaf het Forum Romanum naar het Tabularium kijkt, ziet men in de muur nog maar drie van de oorspronkelijke tien bogen, maar de oorspronkelijke plaats van de verdwenen bogen is eenvoudig te reconstrueren. Vanuit de gang achter de bogen heeft men een vrij uitzicht over het Forum Romanum.

Alle bogen waren ingekaderd door Dorische halfzuilen van travertijn (een soort marmer) en peperijn (vulkanisch gesteente) met kapitelen, architraaf, en een fries met metopen en trigliefen in travertijn.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Achter de bogen bevond zich een galerij onderverdeeld in sectoren die telkens begonnen bij iedere boog. Het Tabularium bestaat uit twee etages; in de Middeleeuwen werd de bovenste gebruikt als zoutopslagplaats en de onderste als gevangenis. Boven deze galerij was nog een verdieping met een zuilengang gevormd door Korinthische zuilen van travertijn. Tegenwoordig is het Tabularium weer open voor bezoekers van de Capitolijnse musea; de gang dient namelijk als verbinding tussen het Palazzo dei Conservatori en het Palazzo Nuovo.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]