Naar inhoud springen

Tafeltennis op de Olympische Zomerspelen 2008

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Tafeltennis is een van de sporten die beoefend werden tijdens de Olympische Zomerspelen 2008 in Peking. De onderdelen vonden plaats van 13 augustus en 23 augustus in de Peking University Gymnasium. Het teamonderdeel was in de plaats gekomen van het voorheen gespeelde dubbelspel.

Voor Nederland namen zowel Li Jiao, Li Jie als Jelena Timina voor de eerste keer deel. De van oorsprong Russische Timina kwam wel tweemaal eerder uit op de Olympische toernooien van 1992 en 1996, maar onder een andere vlag. Li Jiao en Li Jie kwamen beide tot de laatste zestien in het enkelspeltoernooi. Samen met Timina (die niet deelnam aan het enkelspel) werden ze daarnaast negende in teamverband.

Onderdelen en programma

[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende 4 onderdelen vinden plaats in Peking.

Onderdeel Voorrondes Finale
Enkelspel, mannen 19-22 augustus 23 augustus
Enkelspel, vrouwen 18-21 augustus 22 augustus
Team, mannen 13-17 augustus 18 augustus
Team, vrouwen 13-16 augustus 17 augustus
Zie Tafeltennis op de Olympische Zomerspelen 2008 (kwalificatie) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Elk land mag maximaal 3 mannen en 3 vrouwen inschrijven, hiernaast mogen ze maximaal één vrouwelijk team en een mannelijk team inschrijven. De prestaties van een land tijdens verschillende kwalificatietoernooien bepaalden het aantal deelnemers voor dat land.

Bij het nieuwe onderdeel team spelen telkens twee teams tegen elkaar. Een team bestaat uit drie spelers. Er worden maximaal vijf wedstrijden gespeeld, waarvan één wedstrijd een dubbel. Elke speler mag maximaal twee wedstrijden spelen. Eerst worden twee enkelspelen gespeeld, dan het dubbel en tot slot weer twee enkelspelen. Wanneer een team drie wedstrijden heeft gewonnen, wordt de wedstrijd beëindigd. Tussen elke wedstrijd wordt vijf minuten gerust.

Er doen zowel bij de mannen als bij de vrouwen 16 teams mee. In de eerste ronde worden de teams in vier groepen van vier ingedeeld, waarbij elk land een keer tegen elk ander land in de groep speelt. De nummers 1 gaan door naar de halve finale. De twee winnaars van de halve finale spelen in de finale om het goud. De nummers 2 uit elke groep spelen herkansingswedstrijden. De winnaars van de eerste herkansing spelen tegen de verliezers van de halve finale. De winnaars daarvan strijden om het brons.[1]

Medaillespiegel

[bewerken | brontekst bewerken]
 Plaats  Land NOC Goud Goud Zilver Zilver Brons Brons Totaal
1 Vlag van China China CHN 4 2 2 8
2 Vlag van Duitsland Duitsland GER 0 1 0 1
2 Vlag van Singapore Singapore SIN 0 1 0 1
4 Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea KOR 0 0 2 2
Totaal 4 4 4 12