Taiwanese aboriginals

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Taiwanese aboriginalkinderen
Jiaxiang van de verschillende stammen

De Taiwanese aboriginals zijn de oorspronkelijke bewoners van het eiland Taiwan, de volkeren die er al woonden voor de Han naar het eiland kwamen. Zij zijn niet verwant aan de Han, maar nog het meest aan de Austronesische volkeren. Er wordt aangenomen dat de Taiwanese aboriginals vanaf de Austronesische eilanden naar Taiwan zijn gekomen. Er is ook een theorie die zegt dat het andersom was, dat de aboriginals oorspronkelijk uit China kwamen, en vervolgens vanuit Taiwan zich over de andere eilanden hebben verspreid. De aboriginals worden gezien als een van de 56 officiële etnische groepen van de Volksrepubliek China, omdat de Volksrepubliek het eiland Taiwan als hun provincie ziet.

De aboriginals woonden aanvankelijk aan de kust, waar het land goed bewoonbaar is, maar toen er steeds meer Chinezen naar Taiwan kwamen, trokken de aboriginals steeds meer het binnenland in, om in de meer onherbergzame bergen te gaan wonen.

Er zijn tien door de regering van Taiwan erkende aboriginalstammen:

De Taiwanese aboriginals spreken Austronesische talen. Dit zijn de enige talen van deze groep die niet tot de Malayo-Polynesische talen behoren. Dat komt erop neer dat ze twintig van de 1268 Austronesische talen spreken, maar deze twintig talen vormen wel elf van de twaalf takken van deze familie. Vroeger werden deze talen samen Formosaanse talen genoemd, doch thans bevat deze tak nog maar twee talen. Het Yami is hierop een uitzondering, het is namelijk de enige Malayo-Polynesische taal in Taiwan en met deze taal spreken de Taiwanese aboriginals dus 21 talen. Dit is een aanwijzing dat Formosa de bakermat van de Austronesische talen was en dat de grote expansie van deze talen in waarschijnlijk vanaf Formosa is begonnen (vergelijk het feit dat Engels een wereldtaal is maar de meeste aan het Engels gerelateerde talen in een relatief klein gebied in Noordwest-Europa gesproken worden, of het feit dat de meeste aan de Bantoetalen verwante talen in een relatief klein gebied in West-Afrika gesproken worden).