Malayo-Polynesische talen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Malayo-Polynesische taalfamilie
Gegevens
Verspreiding Indonesië, Madagaskar, Mayotte, Comoren, Réunion, Nederland, Oost-Timor, Australië, Papoea-Nieuw-Guinea, Fiji, Nauru, Nieuw-Zeeland, Vanuatu, Verenigde Staten, Frans-Polynesië, Cookeilanden, Chili, Tonga, Wallis en Futuna, Micronesia, Salomonseilanden, Tuvalu, Kiribati, Samoa, Amerikaans-Samoa, Tokelau, Niue, Canada, Guam, Noordelijke Marianen, Palau, Suriname, Frans-Guyana, Maleisië, Singapore, China, Frankrijk, Libië, Saoedi-Arabië, Thailand, Vietnam, Jemen, Cambodja, Cocoseilanden, Christmaseiland, Filipijnen, Bahrein, Brunei, Myanmar, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigd Koninkrijk, Taiwan
Sprekers
> 310.876.154
Taalfamilie
Onderverdeling
23 takken
Aantal talen
1248 (waarvan 18 uitgestorven)
1844 dialecten (inclusief subdialecten)
Meest gesproken taal Javaans (75.508.300 sprekers)
Portaal  Portaalicoon   Taal
Het Balinees alfabet, vergeleken met het Devanagari en enkele andere schriften die ervan zijn afgeleid. Het Balinees is een Bali-Sasaktaal die in Indonesië wordt gesproken.
Intercommunicatie van Malagasitalen en -dialecten in Madagaskar (Franstalig). De Malagasitalen maken deel uit van de Oost-talen die op hun beurt Baritotalen zijn.
Gebruik van het Balinees alfabet in Denpasar (Bali, Indonesië).

De Malayo-Polynesische talen vormen een van de twaalf Austronesische taaltakken. Desondanks is het zo dat het bijna altijd een Malayo-Polynesische taal is als men over een Austronesische taal spreekt. Alle niet-Malayo-Polynesische Austronesische talen worden namelijk uitsluitend op het Taiwanese vasteland gesproken, voornamelijk door aboriginals. In alle landen waar Austronesische talen worden gesproken, worden Malayo-Polynesische talen gesproken.

In het Nederlands werd aanvankelijk gesproken van de Maleis-Polynesische talen, en deze benaming komt nog steeds veel voor, maar daarnaast vindt de oorspronkelijk Engelse vorm (Malayo-Polynesisch) ook in het Nederlands taalgebied ingang.

Deze taalfamilie houdt 1248 van de 1268 Austronesische talen in; de talen worden wijd verspreid gesproken in en rond de Indische Oceaan en de Grote Oceaan, voornamelijk in Azië (voornamelijk Zuidoost-Azië), Oceanië (overal) en Afrika (vooral Madagaskar), tevens in kleinere getale in Zuid-Amerika (Chili) en Noord-Amerika (vooral de Verenigde Staten), en belangrijke minderheden in Europa.

Classificatie[bewerken | brontekst bewerken]

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]