Malagasitalen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel De informatie in delen van deze pagina geldt ook voor Plateaumalagasi en Merina.
Malagasi-taalfamilie
Gesproken in Mayotte, Madagaskar, Comoren, Réunion
Sprekers 9.431.700
Taalfamilie
Dialecten
11 talen
14 dialecten
Taalcodes
ISO 639-1 mg
ISO 639-2 mlg
ISO 639-3 mlg
Portaal  Portaalicoon   Taal

De Malagasitalen vormen een taalfamilie van elf talen binnen de Oost-talen. Veel bronnen, zoals de Verenigde Naties en de Van Dale, omschrijven alle elf Malagasitalen als één taal, het Malagassisch of Malagasi. Ethnologue beschouwt sinds ISO 639-3 het Malagassisch als een macrotaal bestaande uit elf zelfstandige talen. Daarvoor werden deze beschouwd als dialecten.

De sprekers van de Malagasitalen leven hoofdzakelijk in de Afrikaanse eilandnatie Madagaskar. De talen hebben een overduidelijke verwantschap met de Austronesische talen (en behoren er dan ook toe), meer bepaald met het Ma'anjan en het Landdajaks aan de midden- en bovenloop van de rivier Barito op Borneo. Wel zijn er ook duidelijke invloeden van de Bantoetalen.

De talen hebben veel leenwoorden overgenomen uit Bantoetalen en het Arabisch, en in mindere mate uit het Swahili, Engels en Frans. Het Merina, een dialect van het Plateaumalagasi, is het enige echte "officiële" Malagasi.

De Malagasitalen worden net als de Arabische, Baskische, Nahuatl-, Chinese- en Quechuatalen door velen als één taal beschouwd (het Malagassisch), maar zijn een taalgroep zonder veel intercommunicatie. Wél hebben ze meestal één overheersende taal, die dan wel overeenkomt met de beschrijvingen van de taal waarmee in feite de familie wordt bedoeld, voorbeelden daarvan zijn het Plateaumalagasi, maar ook het Cuzco-Quechua, het Mandarijn of het Standaardarabisch.

Classificatie[bewerken]

Talen[bewerken]

De kwestie Malagasi - Plateaumalagasi - Merina - Malagasitalen - Malagasidialecten[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Plateaumalagasi#De kwestie Malagasi - Plateaumalagasi - Merina - Malagasitalen - Malagasidialecten voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tabel[bewerken]

Overzichtje van intercommunicatie (Franstalig), er zijn zowel talen als dialecten in de tabel verwerkt.
Wikipedia-logo-v2.svg Zie de Malagasi uitgave van Wikipedia.