Overleg:Coderingstheorie
Onderwerp toevoegenHet lemma begin met de volgende regels:
Coderingstheorie, niet te verwarren met cryptografie, is een onderdeel van de informatietheorie dat zich richt op het toevoegen van redundantie aan gecodeerde informatie, waardoor het beter beschermd is tegen transport over een kanaal met een zekere kans op fouten. Binnen de telecommunicatie bestaan er grofweg twee vormen van codering: broncodering en kanaalcodering.
Nee, we zullen het niet verwarren met crypto of met iets anders. De eerste regel zegt dat coderingstheorie redundantie toevoegt, terwijl in de tweede regel wordt gezegd dat broncodering ook behoort tot de coderingstheorie. Ik weet niet beter dat broncodering juist redundantie verwijdert. Lijkt me niet helemaal lekker deze bewering.Px7 8 mrt 2006 13:28 (CET)
Door mij verwijderd maar onlangs hersteld de volgende regel:
Met A[n,d] wordt het maximaal mogelijke aantal codewoorden ter lengte n aangeduid, die als code een minimum Hammingafstand d hebben.
De aanduiding A[n,d] wordt in het hele artikel niet gebruikt, dus je mag je gerust afvragen waarom het dan wordt ingevoerd. Ik zou zeggen: doe niet zo overdreven poeha.
broncodering versus kanaalcodering
[brontekst bewerken]Er stond een inleidende alinea: 'Binnen de telecommunicatie bestaan er grofweg twee vormen van codering ...' Nu heeft Px7 daar weer een voorbeeld boven geplaatst. Op deze wijze vormt de tekst niet één geheel, en krijgt de lezer het gevoel dat er van de hak op de tak wordt gesprongen. Een ander bezwaar bij dit voorbeeld is dat het accent in dit voorbeeld toch wel op de broncodering ligt en daardoor niet past bij een artikel over coderingstheorie. Immers, er is reeds een alinea waarin het onderscheid tussen bron- en kanaalcodering wordt aangegeven. Op deze manier vind ik het geen verbetering van dit artikel. Bob.v.R 12 mrt 2006 19:17 (CET)
- Ik wil me met alle liefde terugtrekken. Ik geef een voorbeeld uit de praktijk van alledag (met veel meer coderingslagen dan aangegeven in het stukje), en je vindt het niet naar je zin. Ja, weg met de DVDs en GSM's, want ze passen niet in het kader van je stukje. Misschien is er wel een begripsverwarring en zou je dat eens kunnen bestuderen, voordat je begint te klagen. Ik wilde jouw tekst niet verwijderen (niet elegant) maar met mijn aanvullende voorbeelden aantonen dat de digitale wereld wat anders in elkaar steekt dan de twee coderingslagen van Shannon in 1948. Iets anders. Hoe staat het nu met A[d,n] of A(d,n)? Wat is de bedoeling hier van, of gaan we alleen maar onze 'kennis' van een formule vertonen? Komt er nou eindelijk een schatting of asymptotiek voor grote n? Kom op, je hebt het helemaal in je om een Shannon theorema te bewijzen!Px7 12 mrt 2006 20:14 (CET)
Het deleten van een fraaie tekst onder het mom "te praktisch voor een inleiding" is wel erg kort door de bocht. Kun je me uitleggen wanneer en hoe het wel theoretisch genoeg is? Kun je een praktische definitie geven. Ik vind de huidige tekst te onpraktisch, maar ook te weinig theoretisch. Er klopt niet zo veel van, hoewel, misschien op LBO nivo. Er wordt niets gezegd over andere (meer moderne) afstandsmaten zoals Eucledianafstand ipv de simpele Hammingafstand. Het stukje, zoals het er nu uitziet, zal maar weinig lezers inzicht verschaffen, denk ik. Het schrijven van een encyclopedisch artikel, waar nieuwkomers en oudkomers zich in thuisvoelen, is toch wel erg moeilijk, geloof ik. Als je stelt Binnen de telecommunicatie bestaan er grofweg twee... is dat dan wiskundig te noemen? Ik vind het erg praktisch. Px7 12 mrt 2006 21:38 (CET)
- De verwijderde tekst is mogelijk in een ander artikel goed inpasbaar? Het huidige artikel 'Coderingstheorie' is een inleidend artikel dat rechtstreeks toegankelijk is vanaf de pagina wiskunde. Het moet dus de kaders neerzetten en aangeven waar het ruwweg over gaat. Gezien het karakter van de coderingstheorie is het logisch dat zowel de theoretische als de praktische zijde kort worden aangeraakt. Om echter in te zoomen op de Dvd, dat gaat m.i. te diep in deze inleiding. Bob.v.R 13 mrt 2006 03:15 (CET)
Ik heb dat DVD-voorbeeld gegeven omdat a) het vele lagen van codering bevat (meer dan GSM) en omdat b) het de lezer een goede intro geeft. Het artikel geeft namelijk een erg verouderd beeld geeft van coderingstheorie. Te veel nadruk op hammingafstand, etc. Misschien dat wiskundigen dit aardig vinden, zou kunnen, maar om daar nou anderen mee te vervelen. Het artikel is ook nog bar slecht geschreven. Eigenlijk zou het helemaal opnieuw moeten worden opgezet. Px7 13 mrt 2006 08:08 (CET)
Math
[brontekst bewerken]Waarom math verwijderd??? Madyno (overleg) 30 apr 2021 10:12 (CEST)
- Een essentieel onderdeel van een zin was verwijderd, waardoor er geen zinnige inhoud meer stond. Ik heb de oorspronkelijke zin hersteld. Bob.v.R (overleg) 30 apr 2021 16:58 (CEST)
Oké. Madyno (overleg) 30 apr 2021 19:18 (CEST)
- Het maximale aantal gegarandeerd corrigeerbare (bit-)fouten aanduiden met e vind ik niet onlogisch. Wat mij betreft heeft dat ook sterk de voorkeur ten opzichte het veel abstractere gebruik van r. Dit artikel beoogt de lezer in te leiden in de coderingstheorie. Bob.v.R (overleg) 30 apr 2021 21:36 (CEST)
Geen probleem, ik meen dat er niet een standaard gebruik van e is, en de bijgedachte aan het getal e wilde ik vermijden. Maar verander het gerust.Madyno (overleg) 30 apr 2021 23:08 (CEST)
Afgrenzing
[brontekst bewerken]De Duitse W. zet coderingstheorie naast cryptografie en datacompressie. De Engelse W. laat cryptografie en datacompressie onder coderinstheorie vallen. Madyno (overleg) 30 apr 2021 10:34 (CEST)
Codering
[brontekst bewerken]Een bericht wordt in morse overgezonden en door de ontvanger weer in tekst omgezet. Vindt hier codering plaats? Volgens de definitie niet, want er is geen redundantie toegevoegd. Wel heten de tekens in morse voluit morsecode. Madyno (overleg) 30 apr 2021 13:14 (CEST)
Een bericht zal meestal voor het verzenden in een verzendbare vorm omgezet moeten worden. Is dit onderdeel van de codering? Madyno (overleg) 30 apr 2021 13:15 (CEST)
- Dat lijkt me onderdeel van de lijncodering. - Bob.v.R (overleg) 30 apr 2021 16:59 (CEST)
- Soms wel, maar wat bij morse seinen met seinlamp?Madyno (overleg) 30 apr 2021 19:20 (CEST)
Zowel in ASCII als in unicode worden de afzonderlijke binaire representaties codes genoemd.Madyno (overleg) 30 apr 2021 13:25 (CEST)