Naar inhoud springen

Taner Ceylan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Dqfn13 (overleg | bijdragen) op 12 feb 2020 om 20:54. (+ authority control)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Taner Ceylan
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren 1967
Geboorteland Duitsland
Nationaliteit Turks
Beroep(en) Schilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Fotorealisme
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Taner Ceylan (1967) is een Turks kunstschilder, geboren in Duitsland. Zijn schilderijen zijn het meest opgenomen in private en een aantal museale collecties. Ceylan woont en werkt in Istanboel, maar exposeert met name buiten Turkije. Zijn schilderijen zijn over het algemeen hyperrealistisch en kennen ook (homo)erotische aspecten.[1]

Biografie

Ceylan studeerde van 1986 tot 1991 aan de Mimar Sinan Universiteit, een hogeschool voor kunstonderwijs. Van 2001 tot 2003 werkte hij als lector aan de Yeditepe Universiteit in Istanboel bij de faculteit voor Schone Kunsten. Hij werd ontslagen nadat de universiteit erachter kwam dat hij schilderijen maakt met homo-erotische voorstellingen.

De schilder werd vooral bekend door zijn soms expliciete schilderijen.[2] Na zijn eerste expositie in de Verenigde Staten koos hij er voor om zich meer te richten op erotische schilderijen. Meer expliciete schilderijen heeft Ceylan gecensureerd voordat zij vertoond werden, of in een catalogus werden opgenomen.[2] Ceylan heeft mogelijk voor gekozen om meer publiek te bereiken, zowel uit financieel oogpunt, als uit oogpunt om te kunnen blijven protesteren.

In 2013 nam Ceylan deel aan de protesten bij het Taksimplein. Hij maakte vooral gebruik van zijn contacten om gewonden te kunnen verzorgen.[3]

Werkwijze

Ceylan werkt al vanaf het begin fotorealistisch dan wel hyperrealistisch, voor hem een natuurlijke werkwijze.[1] Hij bereikt dit effect onder andere door zijn modellen te fotograferen en dan ook de studiobelichting te schilderen.[2]

Collecties

Tentoonstellingen

Bibliografie

Referenties

  1. a b c Andrew Belonsky, Taner Ceylan, Keeping It Hyperreal. Out Magazine (13 september 2013). Geraadpleegd op 22 januari 2015.
  2. a b c From the Archives – Taner Ceylan: Lost Paintings at Paul Kasmin Gallery. Daily Serving (16 oktober 2013 en 16 oktober 2014). Geraadpleegd op 29 januari 2015.
  3. Zoë Lescaze, Painter Taner Ceylan Talks Turkish Protests, ‘Lost Paintings’. New York Observer (24 juli 2013). Geraadpleegd op 29 januari 2015.