Tanja Trijbels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tanja Trijbels showt ontwerpen van Max Heymans, Dick Holthaus en Ferry Offermans tijdens een modeshow op 21 oktober 1956 in het Victoria Hotel te Amsterdam ten behoeve van een charitatief doel.

Tanja/Tanya Trijbels (Limburg[1], 1937) is een Nederlands fotomodel en mannequin, die in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw op internationaal niveau kleding showde. Zij was de favoriete mannequin van couturier Max Heymans.

Zij begon op haar 19de als mannequin in het modevak in een Amsterdams confectiebedrijf. Zij werd al spoedig ontdekt door couturiers Max Heymans en Dick Holthaus en trad sinds september 1958 voor hen op als freelance mannequin. Voorts showde zij hoeden van Gérard Brussé en voor het Haagse modehuis Kühne & Zn. NV showde zij ontwerpen van Yves Saint Laurent, De Givenchy, Patou en Capucci. Omdat alles haar staat[bron?], was zij een veelgevraagd[bron?] model. Ook voor andere couturiers showde zij modellen, zoals voor Ferry Offerman, Edgar Vos en Ernst Jan Beeuwkes.

In 1963 begon zij in Amsterdam een eigen boetiek, maar kon dit werk niet combineren met het modellenwerk.

Zij werd als eerste Nederlands model gecontracteerd door het Parijse modehuis Dior,[2] maar daar voelde zij zich, wegens de druk die op haar werd gelegd, niet thuis. Wel showde zij voor Duitse couturiers.

Af en toe zette zij zich in als gastvrouw in het Spaanse restaurant van haar toenmalige verloofde in de Schoolstraat in Den Haag.[3]

Op 14 juli 1970 huwde zij in stilte in Amsterdam met Yaki Kornblit, eigenaar van Galerie 20 in Amsterdam.[4]

Door Paul Huf werd zij enige malen geportretteerd.[5]