Beluister (info)

Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­pokai­whenua­ki­tana­tahu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Taumata
Taumata-whakatangihanga- kōauau-a-Tamatea-pōkai- whenua-ki-tana-tahu
Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­pokai­whenua­ki­tana­tahu
Hoogte 305 m
Coördinaten 40° 20′ ZB, 176° 33′ OL
Ligging Nieuw-Zeeland, Noordereiland
Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­pokai­whenua­ki­tana­tahu (Nieuw-Zeeland)
Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­pokai­whenua­ki­tana­tahu
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­pokai­whenua­ki­tana­tahu of Tetaumata­whakatangihanga­koaua­otamatea­urehaeaturipukapihimaungahoronuku­pokai­whenuaa­ki­tana­tahu (Maori: Taumata-whakatangihanga-kōauau-a-Tamatea-pōkai-whenua-ki-tana-tahu) is de naam van een heuvel, dicht bij Mangaorapa en dicht bij Porangahau, op het Noordereiland in Nieuw-Zeeland. De naam komt uit de taal van de Maori's, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Deze naam wordt vaak afgekort tot Taumata. De kortste naam is 57 letters lang. Deze versie werd door Peter Cape gebruikt in een lied.

De langste naam is 92 letters lang en is vermeld in het Guinness Book of Records. Sommigen beweren dat deze naam reeds lang gebruikt werd door lokale Maori's, anderen beweren dat deze naam ingevoerd werd opdat hij langer zou zijn dan de Welshe naam Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, een dorp op het eiland Anglesey in Wales.

Een mogelijke (vrije) vertaling is: De top van de heuvel waar Tamatea, de man met de grote knieën, die bergen neersloeg, beklom en verzwolg om het land door te trekken, gekend als de Landeter, speelde op zijn neusfluit voor zijn geliefde.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

tauma