Technopolis (Mechelen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Technopolis

Technopolis is een Vlaams "doe-centrum" voor wetenschap en technologie in de Belgische stad Mechelen.

In Technopolis experimenteert de bezoeker zelf en leert hij op een interactieve manier bij over wetenschap en technologie vanuit het motto: “Ik hoor en ik vergeet. Ik zie en ik onthoud. Ik doe en ik begrijp.” Zo kunnen vooral kinderen iets bijleren over de basisprincipes van wetenschap en technologie. Het centrum heeft meer dan 350 permanente interactieve opstellingen, gegroepeerd rond verschillende thema's, zoals "Lucht & Wind", "Bouwstenen", "Waterkant", "Onzichtbaar", "Ruimtevaart" en "ActieReactie". Daarnaast worden er regelmatig wetenschapsshows en -demonstraties gehouden en is er jaarlijks een thematentoonstelling die de wetenschap rond een bepaald thema uitlicht.

Geschiedenis[bewerken]

Technopolis opende in februari 2000 zijn deuren voor het grote publiek. In juni 2006 opende de Doe-tuin, waardoor de bezoeker ook buiten kan experimenteren.

In juni 2007 werd uitgebreid met het Kinder-doe-centrum, waarin ook kinderen van 4 tot 8 jaar op hun maat en niveau de wetenschap en technologie ontdekken achter alledaagse dingen.

Sinds de opening in 2000 ontving Technopolis al meer dan 3 miljoen bezoekers. Jaarlijks zijn er zo'n 300.000 bezoekers en worden nog eens bijna 400.000 mensen bereikt door verschillende activiteiten buiten het doe-centrum, zoals shows op evenementen en workshops in scholen.

In januari 2012 begon Technopolis aan een uitbreiding met een zone voor jongeren van 8 tot 14 jaar, een zone voor een ruim publiek en jongeren van 14 tot 18 jaar, een workshopruimte, een labo en een informatiecentrum voor leerkrachten. De opening is gepland voor het voorjaar 2013.

Controverse[bewerken]

In november 2014 schreven 18 (oud-)medewerkers een open brief, waarin ze verschillende wantoestanden aankaartten. De brief maakte melding van onveilige situaties en wanbeheer.[1] Er kwam een audit door consultancybedrijf PricewaterhouseCoopers waarin melding werd gemaakt van problemen met 'bedrijfscultuur, boekhouding en tijdsregistratiesysteem.' Ook het aantal personeelsleden dat ontslag nam of een burn-out kreeg lag erg hoog. Begin december 2015 werd Ingrid Letellier, hoofd Finance & Operations, tijdelijk aangesteld als directeur. Gedelegeerd bestuurder Erik Jacquemyn blijft verantwoordelijk voor de inhoudelijke invulling van het kenniscentrum, de visie en beleidsondersteuning.

Enkele attracties[bewerken]

  • Fietsen op een kabel op 5 meter hoogte
  • Een dutje doen op een spijkerbed
  • Wandelen op de 'maan'
  • Een auto opheffen
  • Je haren laten rechtzetten met elektriciteit met de vandegraaffgenerator
  • Een raket omhoog laten vliegen met een lintmeter
  • Een luchtballon laten zweven

Trivia[bewerken]

  • Technopolis vormde het decor van de televisiereeks Hoe?Zo!.
  • In februari 2011 werd er het wereldrecord ‘Grootste chemieles’ gebroken met 562 jongeren.

Externe links[bewerken]