Televizier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige wielerploeg, zie Televizier (wielerploeg).
Wibo van de Linde in de studio van Televizier

Televizier is de titel van een omroepblad en was ook de titel van een actualiteitenprogramma, beide van de AVRO (tegenwoordig AVROTROS).

Omroepblad[bewerken]

Televizier is een wekelijks verschijnend omroepblad van de AVROTROS. Televizier ontstond uit een fusie van weekblad Vizier en Weekblad TV. Vizier bracht veel artikelen die leken op weekblad Libelle. Van Weekblad TV zijn slechts 13 nummers verschenen. Op 8 oktober 1960 verscheen het eerste nummer van TeleVizier, met Mies Bouwman op de omslag. Het blad bevatte een uitneembare programmagids. R.A. Benda was de eerste hoofdredacteur. Sinds 1967 (nr. 19) was Televizier een uitgave van de AVRO. In eerste instantie werd ook de gehele AVRO-bode, oorspronkelijk het omroepblad van de AVRO, in de Televizier opgenomen. De middenpagina's in beide bladen waren hetzelfde en hadden dan ook een dubbele paginanummering. De zwarte paginanummering betrof de Televizier, de witte nummers in een zwart hokje de AVRO-bode. De voorplaat van de AVRO-bode werd ook in de Televizier afgebeeld, maar was daar onderdeel van de rubriek Vrije Nieuwsgaring. De AVRO-bode (nu Avrobode) bestond daarnaast als apart blad. Er waren in die tijd twee verschillende edities van Televizier: oost en west.

Televizier informeert over het programma-aanbod op televisie in de vorm van reportages, interviews en achtergronden bij soaps, series, films en sterren. In januari 2009 werd het weekblad vernieuwd en sindsdien bevat het de programmagegevens van 84 tv-zenders. In december 2009 werd het aantal zenders uitgebreid tot 87.

Ieder jaar wordt het beste Nederlandse televisieprogramma bekroond met de Gouden Televizier-Ring. Het omroepblad organiseert de verkiezing, het Nederlandse publiek kiest de winnaar, de AVROTROS (voorheen de AVRO) zendt het gala uit op tv. Naast de Gouden Televizier-Ring zijn er ook prijzen voor tv-man en tv-vrouw van het jaar (ze worden beloond met een Zilveren Televizier-Ster) en het beste jeugdprogramma (de Gouden Stuiver). Sinds 2008 wordt ook de Televizier Talent Award uitgereikt voor aanstormend tv-talent.

Oplagecijfers[bewerken]

Totaal betaalde gerichte oplage volgens HOI, Instituut voor Media Auditing.

  • 1983: 422.002
  • 1990: 301.397
  • 2000: 262.327
  • 2011: 138.943
  • 2012: 127.670
  • 2013: 114.601

Website[bewerken]

Televizier als weekblad maakte in 2008 een vernieuwing mee en kreeg vanaf dat moment een volledig zelfstandige redactietak in de vorm van de website Televizier.nl. Ieder jaar in september en oktober is Televizier.nl ook de plek waar men kan stemmen op de kanshebbers voor een nominatie voor een Gouden Televizier-Ring.

De redactie van Televizier.nl brengt dagelijks nieuws over programma's, houdt een database bij over de populairste tv-programma's in Nederland ('Populaire Programma's') en biedt plaats aan basisinformatie over de evenpool, het blad. De recentste ontwikkeling van de website is iets dat Televizier als blad nadrukkelijk niet kon, maar dat vroeger wel kon: Televizier TV. Televizier TV is een verzameling korte interviews met tv-persoonlijkheden. Het project is in ontwikkeling.

Actualiteitenrubriek[bewerken]

Televizier (in de jaren tachtig Televizier Magazine) was ook de naam van het wekelijkse actualiteitenprogramma dat de AVRO in de jaren zeventig, tachtig en negentig op de televisie uitzond. Op 19 oktober 1951 had de AVRO het eerste informatieve programma, Televizier. De bekendste presentator van dat programma was Jaap van Meekren, die na de komst van Wibo van de Linde als programmadirecteur van de AVRO in 1984 vertrok naar Veronica om daar journalistieke radio- en televisieprogramma's te presenteren. Andere presentatoren van Televizier waren onder meer Mark Blaisse, Ria Bremer, Cees van Drongelen, Karel van de Graaf, Kees Mijnten, Jan Scholtens en Amanda Spoel. In 1996 ging Televizier op in het televisieprogramma Netwerk. Sinds 2004 maakt de AVRO de actualiteitenrubriek EénVandaag (voorheen TweeVandaag), samen met de TROS waarmee in 2014 werd gefuseerd.

Externe link[bewerken]