Temsamane

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Warning icon.svg De neutraliteit van dit gedeelte wordt betwist.
Zie de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie.
Temsamane

Temsamane (Berberse spelling: Temsaman) is een middelgroot gebied in het Rifgebergte in het noorden van Marokko.

Substammen[bewerken]

Temsamane is op te delen in vijf gebieden:

  • Trougout (omgeving van de Nekour en de omliggende bergen)
  • Ait Bou Idhir (Omgeving van Boudinar tot aan de Middellandse Zee).
  • Ait Taâban (Omgeving ten noorden van Boudinar)
  • Ait Marghanin tot aan de Middellandse Zee, grenzend aan de Ait Ourich)
  • Rabaâ 'n Rfuqani (Zuidelijk Temsamane, rondom het dorp Krona)

Geschiedenis[bewerken]

Temsamane was vroeger ook de naam van een kuststad in dit gebied. Dit Temsamane was van 710 tot 750 het centrum van het koninkrijk van Nekor, tot de hoofdstad werd verplaatst naar Nekor (nabij Al Hoceima).

Later werd Temsamane door de Andalusische geograaf Al-Bakri beschreven als een van de belangrijkere poorten aan de Marokkaanse Middellandse Zeekust.

Toen in 1684 de stad Tanger door een Marokkaanse troepenmacht werd heroverd op de Engelsen, stond dat leger onder leiding van een generaal uit dit gebied, Abu Hassan Al-Temsamani Al-Rifi. Om zijn dank te betuigen aan de Riffijnse strijders, schonk de Marokkaanse koning Moulay Ismaïl de stad en haar omgeving aan de Riffijnen. Direct vestigden honderden families uit Temsamane (maar ook Buqoya, Ait Wayagher en Qaliya) zich in Tanger en haar district. Temsamani is tot de dag vandaag een veelvoorkomende familienaam onder de 'oude' inwoners van die stad.

Temsamane is een belangrijk gebied geweest voor de troepen van Abdelkrim ten tijde van het Spaanse protectoraat. In Temsamane hebben twee grote veldslagen plaatsgevonden tegen de Spanjaarden; slag om Annual en de slag bij Dhar Obaran. In het centraal gelegen Temsamane werden de Spanjaarden, die vanuit Nador steeds westelijker opkwamen, opgewacht door Riffijnse vrijheidsstrijders die zich hadden verenigd. De Igzenayen, Ait Touzine, Ait Ourish en de Ait Waryaghar hebben twee grote veldslagen op spectaculaire wijze van de Spanjaarden gewonnen, namelijk in Annual (omgeving Ben Tayeb) en Dhar Obaran. De Igzenayen, Ait Waryagher en Ait Touzine sloten een alliantie op de berg Kama in Temsamane. Deze drie stammen hadden een bondgenootschap gesloten waarbij de Igzenayen veel wapens wisten te leveren; mochten de Spanjaarden hun gebied binnenvallen, dan zouden de Ait Touzine, Ait Waryagher en Igzenayen elkaar te hulp schieten. De Spanjaarden kwamen met veel mankracht Temsamane binnen, het grondgebied van Temsamane viel buiten het gebied van Igzenayen, AiT Touzine en Ait Waryagher. Het trio Ait Touzine-Ibeqoyen-Ait Waryagher voelden zich gedwongen om de Ait Temsamane ook te verdedigen tegen de Spanjaarden. Abdelkrim el Khattabi stuurde namens dit trio een brief naar de Spanjaarden, daarin stond als de Spanjaarden de 'Ighzar Amekrane' (een rivier gelegen in Temsamane) overstaken, zij de oorlog aan hen verklaarden. Deze brief werd door de Spanjaarden niet serieus genomen, dus staken zij de rivier over. Tot hun schrik stond daar een groep gewapende Riffijnen hun op te wachten. De Spanjaarden werden in Temsamane verpletterend verslagen. Na de veldslagen van Annual en Dhar Obaran, sloten al de andere stammen en de stam Ait Temsamane zich volledig aan bij het verzet, dat in eerste instantie bestond uit vrijheidsstrijders van Igzenayen, Ait Touzine, Ait Ourish en Ait Waryagher.

Europa[bewerken]

Veel gastarbeiders in Europa zijn uit Temsamane gekomen. Ze hebben zich vooral gevestigd in Frankrijk, Nederland en België. Ongeveer 15% riffijnen in Nederland komt uit de Temsamane streek.

Geografie[bewerken]

Temsamane is één van de mooiste gebieden van de Rifstreek. Het binnenland bestaat uit ongerepte berglandschappen en vlaktes. De kust van Temsamane herbergt tientallen strandjes. Het grootste strand van Temsamane is het strand van Sidi Dris, 10 kilometer ten noorden van het stadje Boudinar.

Dit zijn de stammen die grenzen aan de Temsamane:

Dit zijn de steden die tot de Temsamane behoren:

Stammen[bewerken]

De Rif-streek (de berbersprekende regio van het Rifgebergte, ook wel bekend als de oostelijke Rif) bestaat uit 18 stammen, variërend van grote tot kleine stammen. Van oudsher zijn dit de Riffijnse stammen:

Rifstammen van het westelijke deel (incompleet)

  • Mtiwa, tussen Mestassa en Oued Ouringa
  • Aith Guemil, ten westen van Aith Bu Frah


Nederlandstalige Community voor Marokkanen uit Temsamane: Rkempo Community