Tercera Federación

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tercera División
Tercera Federación
Land Vlag van Spanje Spanje
Bond RFEF
Opgericht 1929
Systeem Spaanse voetbal competitie
Promotie naar Segunda División B, vanaf seizoen 2021-2022 Segunda División RFEF waarvan naam naar Segunda Federación werd veranderd
Degradatie naar Spaans amateurvoetbal
Aantal teams 18 groep 20/21 clubs
Website www.proliga.futbol
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

De Tercera División was de vierde voetbaldivisie van Spanje en vanaf seizoen 2021-2022 Tercera División RFEF genaamd is de vijfde voetbaldivisie van Spanje. Tijdens seizoen 2022-2023 werd de naam naar Tercera Federación aangepast. Jaarlijks wordt een competitie, verdeeld over 18 groepen, afgewerkt tussen 20 of 21 teams. Vervolgens worden play-offs gespeeld voor promotie naar de Segunda División B. Voor deze play-offs classificeren zich de nummers 1 t/m 4 van elke groep. De nummers 18 t/m 20 dalen af naar de Preferente. De achttien groepen zijn ingedeeld naar regio. Tot 1977 was de competitie het derde niveau in Spanje. Tussen 1978 t/m 2020 het vierde niveau en vanaf 2021 het vijfde niveau.

Het laatste seizoen van deze reeks zal het tussenseizoen 2020-2021 zijn. Tijdens seizoen wordt de competitie gehouden in drie fasen, waarvan de eerste overeenkomt met de reguliere competitie. De tweede fase bestaat uit drie specifieke subcompetities. De eerste subcompetitie waarin de ploegen gaan strijden voor de zesendertig rechtstreekse plaatsen voor de nieuwe Segunda División RFEF, en de tweeënzeventig ploegen die in de derde fase gaan strijden om de achttien overblijvende plaatsen in de Segunda División RFEF te bepalen. De tweede subcompetitie die gaat strijden voor zesendertig bijkomende plaatsen die in de derde fase gaan strijden om de achttien overblijvende plaatsen in de Segunda División RFEF te bepalen. Ten slotte de derde subcompetitie die gaat strijden voor vijftien plaatsen in de nieuwe Segunda División RFEF. De derde fase om van de zestien gekwalificeerde ploegen naar de vier stijgers naar de Segunda División A te gaan, wordt gespeeld in twee rondes met directe uitschakeling na heen- en terugwedstrijden.

De Segunda División RFEF zal tijdens haar eerste seizoen 2021-2022 samengesteld zijn uit zesendertig ploegen van de voormalige Segunda División B en vierenvijftig ploegen uit Tercera División . Deze ploegen worden in vier reeksen ondergebracht.

Nummer groep Streek Bekende teams
1 Galicië SD Compostela, Fabril
2 Asturië Caudal Deportivo, Real Avilés Club de Fútbol
3 Cantabrië Gimnástica de Torrelavega
4 Baskenland Club Portugalete, Sestao River Club, CD Aurrerá de Vitoria, CD Baskonia
5 Catalonië CE Europa, CE L'Hospitalet, CF Reus Deportiu, Terrassa FC, UE Sant Andreu
6 Valencia CD Eldense, CD Alcoyano, UD Alzira, CD Olímpic de Xátiva
7 Madrid RSD Alcalá, CD Leganés B, AD Alcorcón B, Rayo B
8 Castilië en León Numancia B, Palencia
9 Andalusië Oost Almería B, Real Jaén, Málaga B, Linares Deportivo, CD El Ejido 2012
10 Andalusië West CD San Roque, Xerez Deportivo, Betis Deportivo, Córdoba B, Sevilla C
11 Balearen Mallorca B
12 Canarische Eilanden Tenerife B, UD Las Palmas C
13 Murcia Cartagena FC, Real Murcia Imperial, UCAM Murcia CF B, Lorca FC, Lorca Deportiva
14 Extremadura CFV Villanovense
15 Navarra Peña Sport FC
16 La Rioja SD Logroñés
17 Aragón CD Teruel
18 Castilië-La Mancha Albacete B, UB Conquense, CD Toledo

Promotie[bewerken | brontekst bewerken]

In het totaal stijgen er zevenentwintig ploegen naar de Segunda División RFEF. Op het einde van het reguliere seizoen stijgen de achttien kampioenen van de groepen. De eerste play off, gespeeld binnen de groep, duidt een tweede ploeg aan. Deze achttien ploegen spelen een tweede playoff, bestaande uit één ronde. De winnaars promoveren ook.

Degradatie[bewerken | brontekst bewerken]

De degradatie is verschillend geregeld voor elke groep.