Teresa Salgueiro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Teresa Salgueiro

Teresa Salgueiro (ook gespeld als Tereza Salgueiro) (Amadora, 8 januari 1969) is een Portugese zangeres. Zij verwierf bekendheid als zangeres van Madredeus tussen 1987 en 2007.

Als jong meisje zong Salgueiro de traditionele Portugese fado en Braziliaanse bossa nova in de straten en bars van Lissabon. Op haar zestiende verhuisde ze naar de oude stad van Lissabon om met vrienden samen te wonen.

In 1987 ontmoette Salgueiro gitarist en producer Pedro Ayres Magalhães en vormde Madredeus, samen met Francisco Ribeiro op cello, Gabriel Gomes op accordeon en Rodrigo Leão op keyboards. De band nam elf albums op en verzorgde optredens overal ter wereld.

Salgueiro speelde in 1994 een prominente rol in in de film Lisbon Story (Viagem a Lisboa) van Wim Wenders, samen met Magalhães. Samen met Madredeus nam ze de soundtrack van de film op, die werd uitgebracht als het album Ainda.

Salgueiro zong op albums van Carlos Nuñez en António Chainho, die in 2000 werden uitgebracht.

In november 2005 nam zij haar eerste solo-cd op (Obrigado), met medwerking van musici als Caetano Veloso, Carlos Núñez, José Carreras en Angelo Branduardi. In 2009 veranderde ze de spelling van haar artiestennaam naar Tereza Salgueiro (met een z) en bracht ze het album Matriz uit.

Discografie[bewerken]

  • 2006 Obrigado
  • 2007 Você e Eu
  • 2007 La Serena
  • 2007 Silence, Night and Dreams
  • 2009 Matriz