Tetteh Adzedu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tetteh Adzedu
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren Odumasi Krobo, 1949
Geboorteland Ghana
Beroep(en) Modeontwerper
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Tetteh Adzedu (Odumasi Krobo, 1949) is een Ghanees modeontwerper.

Biografie[bewerken]

Adzedu leerde in eerste instantie voor kleermaker en studeerde vervolgens voor modeontwerper. Hij heeft zich in zijn loopbaan toegelegd op het ontwerp van uitsluitend Afrikaanse tunieken voor mannen. Hij verkoopt zijn werk onder het modemerk Adzedu of Shapes. Ondanks dat hij vasthoudt aan de technieken uit de haute couture staat hij erom bekend dat hij niet de sociale dimensie van kleding uit het oog heeft verloren.

Hij is van belangrijke betekenis geweest voor de herwaardering van mode uit zowel Ghana als andere Afrikaanse landen, onder meer vanuit zijn rol als voorzitter voor de Ghana Fashion Designers Association. In deze rol bevorderde hij de economische positie met name de ambachtslieden uit de Ghanese textielindustrie, zoals de wevers en couturiers, en hielp hij mee aan het ontstaan van eigen hedendaagse modetradities.

In 1998 won hij samen met twee andere Afrikaanse modeontwerpers, Oumou Sy uit Senegal en Alphadi uit Mali, de Prins Claus Hoofdprijs in het thema De Kunst van Afrikaanse Mode.

Externe link[bewerken]