Teus van Vliet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Teus van Vliet
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Ook bekend als Hugo
Groep Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers

Teus van Vliet, schuilnaam Hugo, was een verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog die aan het eind van de oorlog gearresteerd werd door de Duitsers en doorsloeg.

Biografie[bewerken]

Teus van Vliet was één van de oprichters van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). De LO was een verzetsbeweging die onderduikers in de Tweede Wereldoorlog hielp. Hij was tot januari 1945 provinciaal leider van de LO van Zuid-Holland. Ten gevolge van verraad door Johan van Lom[1] werd hij in januari 1945 gearresteerd in Amsterdam.

Tijdens de verhoren door de Duitsers sloeg Teus van Vliet geheel door. Hij verschafte de Duitsers meer informatie dan de informatie waar zij feitelijk om vroegen. Zo tekende hij een schema van de top van het totale verzet in Nederland. Ten gevolge hiervan werden verschillende mensen waaronder Walraven van Hall gearresteerd. Walraven van Hall was de broer van de latere burgemeester van Amsterdam, Gijs van Hall. Walraven van Hall is door de Duitsers gefusilleerd.

Teus van Vliet is na de oorlog voor een Ereraad van het verzet verschenen. Deze Ereraad bestond onder meer uit Ari van Namen, F. Sanders, F. Peski en Henk Das. Hij kreeg onder meer het verbod om vijf jaar te publiceren over de oorlog (hij was na de oorlog redacteur van een christelijk tijdschrift). Van Vliet is echter na uitgebreid onderzoek volledig gerehabiliteerd.