The North Face

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The North Face
Logo
Wandelschoenen van The North Face
Oprichting 1966
Oprichter(s) Douglas Tompkins, Susie Tompkins
Eigenaar VF Corporation
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Hoofdkantoor Alameda (Californië)
Producten Sportkleding, accessoires voor buitensport
Industrie kledingindustrie, detailhandel
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

The North Face is een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in producten voor de avontuurlijke sportbeoefenaar, zoals kledij, schoeisel, rugzakken, tenten en slaapzakken. Het merk richt zich op verschillende doelgroepen, waaronder studenten, bergbeklimmers, wandelaars, wintersporters en atleten in uithoudingssporten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf werd in 1966 in San Francisco opgericht door Douglas Tompkins en zijn toenmalige vrouw Susie Tompkins als een winkel voor bergbeklimmersuitrusting. Het idee voor The North Face kregen ze na een bergwandeling op Eagle Mountain in Minnesota. De naam verwijst naar de noordelijke flank van een berg; wat op het noordelijk halfrond doorgaans de koudste en moeilijkste flank is om te beklimmen. Ruim twee jaar na de opening werd de zaak overgenomen door Kenneth Klopp.

David Alcorn ontwierp het logo, met een kwart van een cirkel, in 1971. Het roept beelden op van Half Dome, een enorme halve granietkoepel in Yosemite National Park en een icoon in de bergbeklimmersgemeenschap.

Anno 2016 is The North Face een dochterbedrijf van VF Corporation. De hoofdzetel is in Alameda (Californië) en wordt gedeeld met zusterbedrijf JanSport.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 2019 kwam het merk negatief in het nieuws. Het had opdracht gegeven voor de productie van foto's van bijzondere landschappen waarbij de producten van het merk prominent in beeld kwamen. Daarna werd gepoogd om bestaande afbeeldingen op Wikipedia te vervangen door de gewenste afbeeldingen. Nadat deze acties bekend waren geworden, bood het bedrijf excuses aan voor zijn marketingactie.[1][2]

De in opdracht van The North Face geplaatste bestanden werden na enige tijd verwijderd van Wikimedia Commons, de plaats waar digitale bestanden worden bewaard.[3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie The North Face van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.