The Artful Dodger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

The Artful Dodger was een Britse band die de basis heeft gelegd voor het genre 2step en een inspiratiebron is geweest voor en heeft samengewerkt met Craig David. De band bestond uit producers Mark Hill en Pete Devereux. De naam van de band is ontleend aan een personage in de roman Oliver Twist van de Engelse schrijver Charles Dickens.

Geschiedenis[bewerken]

The Artful Dodger werd in 1997 opgericht door Mark Hill en Pete Devereux en debuteerde met de track The Revenge Of Popeye (1997). Ze namen enkele singles. In 1998 ontmoetten ze zanger Craig David, waarmee ze enkele tracks opnemen. Een daarvan is Re-Rewind, dat vanaf eind 1999 uitgroeide tot een internationale hit. Het werd gevolgd door de platen Movin' Too Fast met Romina Johnson en Woman Trouble wederom met Craig David. Beide tracks stonden op het album It's All About The Stragglers (2000).

Zijn bijdragen aan The Artful Dodger betekenden ook de doorbraak voor Craig David. Zijn album Born To Do It (2000) werd ook mede geproduceerd door Mark Hill. Zo waren de hits 7 Days en Fill Me In ook van zijn hand.

Na 2000 wist The Artful Dodger geen successen meer in Nederland te boeken. In De UK hadden ze nog een handvol hits waarvan een met All Saints-zangeres Melanie Blatt. Daarna zakte de band in de vergetelheid weg. Een poging tot een comeback in 2006 met de plaat Flex was weinig succesvol. Mark Hill bleef als producer betrokken bij Craig David. Hij produceerde ook voor de albums Slicker Than Your Average (2003) en The Story Goes... (2005). Vanaf 2014 bracht hij weer enkele singles uit als Artful.

Bekendste nummers en notering in de Engelse top 40:

  • "Re-Rewind The Crowd Say Bo Selecta" met Craig David (nr. 2 in december 1999);
  • "Movin' Too Fast" met Romina Johnson (nr. 2 in maart 2000);
  • "Woman Trouble" met Robbie Craig and Craig David (nr. 6 in juli 2000);
  • "Please Don't Turn Me On" met Lindon Clifford (nr. 4 in november 2000);
  • "Think About Me" met Michelle Escoffery (nr. 11 in maart 2001);
  • "TwentyFourSeven" met voormalig All Saintslid Melanie Blatt (nr. 6 in september 2001).