The Landlord's Game

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Landlords spelbord uit 1924, gebaseerd op VS patent nr. 1.509.312

The Landlord's Game is een spel vergelijkbaar met Monopoly. Elizabeth Magie vroeg op 5 januari 1904 een patent aan op het spel. In 1924 vroeg zij een patent aan voor een gewijzigde versie. The Landlord's Game ('het spel van de huisbaas') gaf aan een groep Quaker leraren uit Atlantic City inspiratie voor Monopoly, C.B. Darrow heeft dit idee doorverkocht aan Parker Brothers, zodat het spel ontwikkeld werd in 1934.

Elizabeth Magie ontwikkelde het spel om de politiek-economische theorie van het Georgisme uit te leggen. Het was een politieke aanklacht op het bestaan van private grondeigendom.

Ondanks de ontwikkeling van het spel had niemand interesse om het uit te brengen, tot in 1910. Toen werd het uitgebracht in de Verenigde Staten door de Economic Game Company in New York. In 1913 werd hetzelfde gedaan in het Verenigd Koninkrijk, maar door de Newbie Game Company te Londen. Deze veranderden de titel van het spel naar "Brer Fox an' Brer Rabbit".

Elizabeth Magie bewaarde de patenten tot 1935, en verkocht dan het spel aan Parker Brothers voor een bedrag van 500 dollar. Ditzelfde bedrijf was toen reeds recentelijk gestart met het commercialiseren van het spel Monopoly en kocht alle patenten van varianten op, om op die manier te voorkomen dat er concurrentie zou optreden. Parker verkreeg hiermee het monopolie op Monopoly.

In 2008 kwamen onderzoekers tot de ontdekking dat iemand uit Delaware een spel had ontwikkeld met een zekere moeilijkheidsgraad, die zowel de elementen van The Landlord's Game, alsook die van Monopoly combineerde. Dat specifiek bordspel betekende voor de onderzoekers de verborgen link tussen beide bordspellen.