The Octagon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Octagon
Regie Eric Karson
Producent Joel Freeman[1]
Scenario Paul Aaron[1]
Leigh Chapman[1]
Hoofdrollen Chuck Norris, Karen Carlson, Tadashi Yamashita
Muziek Dick Halligan
Montage Dann Cahn[1]
Cinematografie Michel Hugo[1]
Productiebedrijf American Cinema Productions[1]
Distributie American Cinema Releasing
Première Vlag van Verenigde Staten 15 augustus 1980
Vlag van Nederland 6 augustus 1981
Genre martialarts, actie
Speelduur 103 minuten
Taal Engels
Land Verenigde Staten[1]
Budget $4 million[2] or $2.5 million[3]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Octagon is een Amerikaanse martialartsfilm uit 1980 met in de hoofdrollen Chuck Norris, Karen Carlson en Lee Van Cleef. Het werd geregisseerd door Eric Karson en geschreven door Paul Aaron en Leigh Chapman. De film gaat over een vechtkunstenaar (Chuck Norris) die een groep terroristen moet tegenhouden, die door zijn pleegbroer (Tadashi Yamashita) zijn getraind in vechtkunst van de ninja's.

De verfilming vond plaats in Los Angeles. De film werd op 15 augustus 1980 uitgebracht door de distributieafdeling van American Cinema Productions. Deze film was het filmdebuut van acteur en vechtkunstenaar Richard Norton. De broer (Aaron Norris) en zoon (Mike Norris) van Chuck Norris hebben rollen in de film. Mike Norris speelt in de film een jeugdige versie van zijn vaders rol.

Verhaallijn[bewerken | brontekst bewerken]

Scott onderging tijdens zijn jeugd een rigoureuze training in de vechtkunst samen zijn pleegbroer Seikura onder ninjameester Isawa. Seikura was altijd jaloers op Scott en heeft Scott nooit gemogen. Om deze reden wordt Seikura door meester Isawa weggestuurd.

Op latere leeftijd heeft Scott zich opgewerkt tot een kampioen in karate. Op een avond woont Scott een dansvoorstelling bij. Daar maakt hij kennis met Nancy, die hij mee uit eten neemt. Wanneer Scott later Nancy naar haar huis brengt, worden ze plotseling aangevallen door ninja's. Scott weet zijn aanvallers af te weren, maar hij komt erachter dat zowel Nancy als heel haar familie zijn vermoord. In zijn poging om de toedracht van de moord te achterhalen, gaat hij inlichtingen inwinnen bij zijn oude vriend McCarn, die een huurling is. McCarn weet Scott echter niets bijzonders te vertellen. Daarna wordt Scott benaderd door de rijke erfgename Justine, die vertelt dat haar vader vermoord is door een bende terroristen geleid door Seikura. Via McCarn heeft ze van Scott gehoord en nu wil ze Scott inhuren om Seikura te vermoorden. Maar Scott weigert en wil er niets mee te maken.

Maar gaandeweg krijgt Scott steeds meer te maken met de activiteiten van de organisatie van Seikura. Hij wordt benaderd door Aura, die de organisatie van Seikura heeft verlaten. Via haar komt ze te weten van het bestaan van een geheim ninja-trainingskamp, waar Seikura zijn huurlingen rekruteert en traint. Op een gegeven moment besluit Scott een einde te maken aan Seikura's activiteiten en gaat hij met Aura naar het kamp om de confrontatie aan te gaan met zijn pleegbroer Seikura.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Chuck Norris Scott James
Karen Carlson Justine Wentworth
Lee Van Cleef McCarn
Tadashi Yamashita Seikura
Carol Bagdasarian Aura
Richard Norton Kyo / "Longlegs"
Art Hindle A.J.
Kim Lankford Nancy
Kurt Grayson Doggo
Yuki Shimoda Katsumoto
Jack Carter Sharkey
Ernie Hudson Quinine
Larry D. Mann Tibor
Aaron Norris "Hatband"
John Fujioka Master Isawa
Mike Norris Scott op achttienjarige leeftijd
Brian Tochi Seikura op achttienjarige leeftijd
Tracey Walter Beatty

Uitgave[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd op 8 augustus 1980 getoond in de bioscopen van Dallas, Kansas City en St. Louis. Op 22 augustus 1980 werd film vertoond in Los Angeles.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b c d e f g Pulleine, Tim (February 1981). Octagon, The. Monthly Film Bulletin 48 (565): 31
  2. BROESKE, P. H., "CHUCK NORRIS--AN ALL-AMERICAN HIT", Los Angeles Times, May 19, 1985.
  3. Lipper, H., "Chuck norris // he wants emotion to add punch to his characters.", 26 August 1988.