The Passion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Passion
Het logo, zoals dat te zien was bij de opvoering in Rotterdam
Het logo, zoals dat te zien was bij de opvoering in Rotterdam
Genre Muziek
Speelduur 90 minuten
Presentatie Zie Hoofdrollen
Eindredactie Kefah Allush
Hoofdrollen Hoofdrollen
Regie David Grifhorst
Scenario Jacco Doornbos
Muziek Cor Bakker (2011-2012)
Eric van Tijn (2013-heden)
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Locatie Zie Alle edities
Productie
Producent Jacco Doornbos
Uitvoerend producent Fleur van Helden
Productiebedrijf Eye2Eye Media
Uitzendingen
Start 21 april 2011
Afleveringen 5 (overzicht)
Seizoenen 5
Netwerk EO
KRO-NCRV
Zender Nederland 3 (2011)
Nederland 1/NPO 1 (2012-heden)
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

The Passion is een Nederlands muzikaal-bijbels evenement dat sinds 2011 jaarlijks op Witte Donderdag wordt gehouden, telkens in een andere Nederlandse stad. Het evenement wordt ook rechtstreeks op televisie uitgezonden. In 2015 werd het evenement voor het eerst ook rechtstreeks op de radio uitgezonden.

Het evenement is een samenwerkingsproject van de omroepen EO en RKK (vanaf 2015 EO en KRO), de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-katholieke Kerk, het Nederlands Bijbelgenootschap en de plaatselijke gemeente. De samenwerkende organisaties zien in het evenement een missionaire kans om aandacht te besteden aan Pasen.

Ontwikkeling[bewerken]

Het evenement en televisieprogramma is deels geïnspireerd door het lokale evenement de Manchester Passion. Een televisieregistratie hiervan wordt op Goede Vrijdag 2006 door BBC Three uitgezonden. Het productiebedrijf Eye2Eye Media haalde het evenement naar Nederland. De eerste Nederlandse versie werd op Witte Donderdag 2011 gehouden op de Markt in Gouda en rechtstreeks uitgezonden op de televisie. Het bleek succesvol en in de daaropvolgende jaren werd er steeds een nieuwe editie gehouden.

Kenmerken[bewerken]

Opzet[bewerken]

Op Witte Donderdag, drie dagen voor Pasen, wordt het evenement gehouden op een plein in het centrum van een Nederlandse stad.

Op dit plein is een podium opgebouwd waar bekende Nederlanders het paasverhaal vertellen. Dit gebeurt aan de hand van bepaalde passages rond het lijdensverhaal van Jezus, afgewisseld met live gezongen bekende Nederlandse popnummers. Muziek van onder andere Marco Borsato, BLØF, Guus Meeuwis en Nick & Simon is reeds gebruikt.

In de tussentijd draagt een groep van 40 personen om beurten een groot wit verlicht kruis, naar het podium op het plein. Het kruis weegt 400 kilo en is zes meter lang. The Passion is ook via internet te volgen via een tweede scherm op de site van het evenement. Hier kan ook virtueel worden meegelopen met de processie.

The Passion is een project tussen de omroepen EO en KRO-NCRV, de protestantse en rooms-katholieke kerken in Nederland en het Nederlands Bijbelgenootschap. Het doel is om het lijdensverhaal van Jezus onder de aandacht te brengen en toegankelijk te maken voor de huidige generatie.

De locatie[bewerken]

The Passion (Nederland)
Gouda (2011)
Rotterdam (2012)
Den Haag (2013)
Groningen (2014)
Enschede (2015)
Amersfoort (2016)
De geografische spreiding van alle edities weergegeven

De gaststad wordt jaarlijks gekozen aan de hand van verschillende factoren.

  • De bekendheid bij de Nederlandse bevolking. Hierbij kan een lokaal thema, dat aansluit bij het verhaal van lijden en wederopstanding, helpen. Zo werd bijvoorbeeld de editie van 2015, gehouden in Enschede, gekoppeld aan de vuurwerkramp — dat jaar 15 jaar geleden — en de daaropvolgende herbouw van de nieuwe wijk Roombeek.
  • De aanwezigheid van een grote ruimte waar tussen de 20.000 en 25.000 mensen terecht kunnen. In deze ruimte wordt het podium opgebouwd. Verder is er ook een overloopterrein vereist.
  • De mogelijkheden om de verschillende scènes uit het verhaal op te nemen.
  • De bereidheid van een stad om zowel op financieel als op praktisch vlak een bijdrage te leveren.[1]

Verder wordt er gekeken naar spreiding door het land. De eerste drie edities vonden allen plaats in de provincie Zuid-Holland. Met de vierde editie, die in Groningen werd gehouden, werd The Passion voor het eerst buiten de Randstad opgevoerd en sindsdien wordt er met de locaties geografisch gespreid door heel Nederland. De volgende editie van 2016 vindt plaats in Amersfoort.

Internationaal[bewerken]

Inmiddels heeft The Passion navolging gekregen in andere landen. Zo werd er in 2014 voor het eerst ook een Vlaamse variant van The Passion gehouden. Deze werd De Passie genoemd en vond eveneens plaats op Witte Donderdag, 17 april. Plaats van handeling was Merchtem. De rol van Jezus werd gespeeld door Jonathan Demoor.[2] Er werden onder meer nummers gezongen van Johan Verminnen en Stef Bos. Het evenement trok circa tienduizend bezoekers.[3]

In de Verenigde Staten zal The Passion in 2016 navolging krijgen. Op 20 maart van dat jaar zal de eerste Amerikaanse editie plaatsvinden in New Orleans, uitgezonden door Fox.[4]

Verder is er ook interesse uit Duitsland.

Alle edities[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van edities van The Passion voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

2011, Gouda[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie The Passion 2011 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2011 vond het evenement plaats op 21 april in de binnenstad van Gouda. Het evenement trok circa 20.000 bezoekers en werd door ongeveer een miljoen televisiekijkers gevolgd. The Passion Gouda won in juni 2012 de prijs voor het 'Beste Stadspromotie-evenement' van de stichting Nationale Evenementenprijzen.

2012, Rotterdam[bewerken]

Kruis dat werd gedragen tijdens The Passion 2012
1rightarrow blue.svg Zie The Passion 2012 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2012 vond het evenement plaats op 5 april in Rotterdam op het Willemsplein. Dit jaar werd het evenement uitgezonden op Nederland 1.

2013, Den Haag[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie The Passion 2013 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het evenement vond plaats op 28 maart in het centrum van Den Haag. De stoet vertrok vanaf begraafplaats Sint Petrusbanden. Het hoofddecor van deze derde editie werd door de Hofvijver gevormd. The Passion werd door 2,3 miljoen mensen op tv gezien.

2014, Groningen[bewerken]

The Passion in Groningen, 2014
1rightarrow blue.svg Zie The Passion 2014 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op donderdag 17 april 2014 vond The Passion plaats in Groningen. Het evenement werd gehouden op de Vismarkt en werd door ruim 20.000 bezoekers bijgewoond. Naar de tv-uitzending keken zo'n 3,2 miljoen mensen.

2015, Enschede[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie The Passion 2015 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

The Passion vond in 2015 op 2 april plaats op het Hendrik Jan van Heekplein in Enschede. Het evenement werd dit jaar voor het eerst ook op de radio uitgezonden en wel op NPO Radio 2.[5] Kijkcijfer: 3.574.000.

2016, Amersfoort[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie The Passion 2016 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 2 september 2015 werd bekend dat The Passion op 24 maart 2016 zal plaatsvinden op het Eemplein in Amersfoort. Het evenement wordt rechtstreeks op televisie uitgezonden, wederom door de EO en voor het eerst ook de fusieomroep KRO-NCRV.

Hoofdrollen[bewerken]

Danny de Munk vertolkte Jezus in 2012
Rol 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Jezus Syb van der Ploeg Danny de Munk René van Kooten Jan Dulles Jim de Groot Martijn Fischer
Maria Do Berget Lewis Anita Meyer Simone Kleinsma Shirma Rouse Ellen ten Damme
Petrus Thomas Berge Frans Bauer Jim Bakkum Stanley Burleson Jeroen van der Boom n.n.b.
Judas Iskariot Frank Lammers Charly Luske Daniël Boissevain Jamai Loman Jeroen van Koningsbrugge n.n.b.
Pontius Pilatus Wilbert Gieske Henk Poort Tom Jansen Jack van Gelder Jon van Eerd n.n.b.
Verteller Erik Dijkstra Philip Freriks Jörgen Raymann Beau van Erven Dorens Robert ten Brink Lenette van Dongen
Verslaggever processie Hanna Verboom Antoinette Hertsenberg Renate Verbaan Lieke van Lexmond Bridget Maasland n.n.b.

Externe link[bewerken]