The Way of Kings

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

The Way of Kings is het eerste deel in de epische fantasyserie The Stormlight Archive van de Amerikaanse schrijver Brandon Sanderson. Het werd voor het eerst gepubliceerd op 31 augustus 2010 door Tor Books.

Verhaallijn[bewerken]

De wereld van The Way of Kings wordt onophoudelijk geteisterd door vernietigende stormen, die iedereen die geen schuilplaats weet te vinden het leven kosten. Flora en fauna hebben zich geëvolueerd om zich aan deze conditie aan te passen.

Het boek volgt de gebeurtenissen van drie personages: een gevangengenomen soldaat die nu een slaaf is, de dochter van een edelman die probeert haar familie van de bedelstaf te redden en de oom van een koning die zijn land bijeen probeert te houden gedurende een steeds zinlozer aandoende oorlog.

Door het gebruik van 3 verschillende standpunten, biedt de focus die Brandon op deze drie personages legt de gelegenheid om ze goed uit te diepen.

Voor de publicatie[bewerken]

De publicatie van The Way of Kings werd door Brandon uitgesteld opdat hij zich kon focussen op zijn Mistborn Trilogy.

Op 10 juni 2010 werden de proloog en de eerste drie hoofdstukken van het boek vrijgegeven, samen met een introductie geschreven door Sanderson, als een preview op de website van uitgeverij Tor. Op 8 juli 2010 verschenen de volgende drie hoofdstukken, nu in audioformaat. Nog geen maand later werden ook de hoofdstukken 9 en 11 vrijgegeven. Tor schreef destijds dat ze hoofdstukken 7, 8 en 10 niet op het internet publiceerden, omdat ze zich wilden richten op de verhaallijn van Kaladin, een van de drie protagonisten.

Op 26 augustus 2010 verschenen ook de hoofdstukken 12 en 13 op de website van Tor, vijf dagen later gevolgd door de publicatie van het boek zelf.

Ontvangst[bewerken]

Een week na publicatie verscheen The Way of Kings op de zevende plaats op de New York Times-bestsellerslijst.[1] In de daaropvolgende weken zakte het boek naar de plaatsen 11, 20 en 25.

Een vroege review van de website Unshelved gaf het boek een lovende recensie.[2] Een andere review, van Elitist Book Reviews, wees op enkele probleempjes in het boek maar gaf toch een overwegend positief oordeel. De website SFReviews gaf het boek echter een gemengde waardering: Sanderson werd geprezen voor zijn schrijven en creativiteit, maar ook bekritiseerd omwille van de extreme lengte van het boek en vanwege het ontbreken van actie in het verhaal.

Externe links[bewerken]