Theater 't Speelhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Theater 't Speelhuis
De sloop van het theater in september 2012
De sloop van het theater in september 2012
Opgericht oktober 1977
Locatie Helmond, Speelhuisplein
Gebouw
Architect Piet Blom
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Theater 't Speelhuis of het Speelhuistheater was een Helmonds theater gevestigd aan het Speelhuisplein. Het gebouw werd ontworpen door Piet Blom en bestond uit meerdere kubussen.

In oktober 1977[1] werd het theater officieel geopend in aanwezigheid van kroonprinses Beatrix met de musical Neem Helmond Bijvoorbeeld.

De architectuur van het theater werd door de uiteindelijke gebruikers verschillend gewaardeerd. Volgens Youp van 't Hek was de zaal niet bevorderlijk voor goed toneelspel:

"Mooi theater. Bijzonder theater, maar ook wel lastig. De architectuur leidt ook wel een beetje af. Je hebt er altijd een decor bij. Wel een mooi decor overigens. De eerste keer was ik verbijsterd door het bijzondere. Echt prachtig. De tweede keer ging het wennen en derde keer ging het bijna irriteren, verlangde ik naar een donkere zwarte doos"

Ook Jenny Arean was kritisch, maar bij haar overheerste wel de lof:

"Wat een schoonheid! Deze unieke zaal zorgde ervoor dat ik fan werd van Har Sanders. Het is een ludiek maar prachtig theater. Ik moet wel zeggen dat het een verschrikkelijk onhandig theater is en af en toe is het echt goochelen"

Brand[bewerken]

't Speelhuis twee dagen na de brand

Op 29 december 2011 werd het theater, een gemeentelijk monument, verwoest door een grote brand. Korpsen uit Helmond en vele omliggende gemeenten rukten uit om de brand te blussen die rond 17.30 uur was ontstaan. Het gebouw was niet meer te redden, waarna de brandweer het gecontroleerd liet uitbranden. Omliggende kubuswoningen raakten deels beschadigd maar bleven verder gespaard.

De laatste voorstelling die in 't Speelhuis werd gespeeld, was een musical over de Zangeres Zonder Naam op 28 december.[2]

Trivia[bewerken]

  • Helmond kent thans een geheel nieuw theater met de naam "Theater Speelhuis", aan de Kromme Steenweg.

Externe links

Noten

  1. "Gedrapeerde kubus", De Waarheid, 19 augustus 1977, p. 3. Geraadpleegd op 29 februari 2012.
  2. Zeer grote brand in Theater 't Speelhuis, Helmond