Theater 't Speelhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theater 't Speelhuis (1977-2011)
Overzicht ingangspartij van het theater, ontworpen door Piet Blom
Openingsdatum oktober 1977
Sluitingsdatum 29 december 2011
Locatie Speelhuisplein, Helmond
Gebouw
Monument status voormalig gemeentelijk monument
Architect Piet Blom
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Commons heeft mediabestanden in de categorie Theater 't Speelhuis.


Theater Het Speelhuis (2013-)
Theater 't Speelhuis
Locatie
Locatie Helmond, Speelhuisplein 2
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Onze-Lieve-Vrouwekerk
Bouwinfo
Architect Van Dongen en Koschuch
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Theater Het Speelhuis, voorheen 't Speelhuis, is het Helmondse theater dat sinds 1977 bestaat. In 2011 werd de oorspronkelijke locatie door een grote brand verwoest. Het theater is sinds 2013 gevestigd in de voormalige Onze-Lieve-Vrouwekerk aan het Speelhuisplein 2.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Het Speelhuis verzorgt per jaar meer dan 160 professionele voorstellingen. Daarnaast biedt het theater ruimte aan tal van andere culturele activiteiten.

Zalen[bewerken | brontekst bewerken]

Het theater beschikt over de volgende zalen:

  • Theaterzaal. Deze zaal heeft 434 stoelen.
  • Pleinzaal. Deze zaal is 200 vierkante meter en biedt plek aan maximaal 175 personen.
  • Pastoriekamer. Deze kamer is 70 vierkante meter en biedt plek aan maximaal 70 personen.
  • Spelerij. Deze ruimte is 95 vierkante meter en biedt plek aan maximaal 60 personen.
  • Theatercafé. Dit café is 250 vierkante meter en biedt plek aan maximaal 250 personen. Het theatercafé diende voor de verbouwing als foyer.
  • Foyer. De foyer is 530 vierkante meter en biedt plek aan maximaal 550 personen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van het theater begint met de start van het beroepstoneel in Helmond op 27 oktober 1936. Tot in de jaren vijftig van de twintigste eeuw kent Helmond geen vaste schouwburg of vast theater. Beroeps- en amateurgezelschappen treden op in zalen als Zaal Drouen, Theo Driessen Instituut, zaal Flora en Sobriëtas. Het gebouw van Sobriëtas wordt in 1956 door de gemeente verworven. Het wordt gebruikt voor verhuur en eigen gemeentelijke activiteiten. In 1960 wordt Sobriëtas omgedoopt tot Kunstcentrum Helmond. Met gemeentesubsidie vervult de Stichting Kunstcentrum de rol van plaatselijk theater. Tussen 1960 en 1977 vinden in het Kunstcentrum 685 voorstellingen plaats.

De herinrichting van het stadscentrum en de ouderdom van het Sobriëtasgebouw leiden tot een nieuw modern theater annex kunstencentrum als onderdeel van het paalwoningenwoud van Piet Blom. Het ontwerp is uniek door de combinatie van opzienbarende architectuur van Piet Blom en de interieurschilderingen van Har Sanders. De zaal is geschilderd als een circustent. Het theater in Helmond wordt omringd door achttien kubuswoningen. De beroemde kubuswoningen zijn later ook in Rotterdam gebouwd. Prinses Beatrix opent op 28 oktober 1977 Theater ’t Speelhuis.

In 2001 start een grootste renovatie waarbij de foyers, het theatercafé, de entree, theatertechniek, theaterzaal en het laad- en losperron onder handen worden genomen. Op 1 maart 2003 is de eerste voorstelling in een vernieuwd Theater ’t Speelhuis een feit. Vanaf dat moment is ’t Speelhuis, een volwaardig professioneel theater én gemeentelijk monument.

Brand[bewerken | brontekst bewerken]

Brand in Theater 't Speelhuis

Na een succesvol seizoen 2010-2011 lijkt er een abrupt einde te komen aan ’t Speelhuis vanwege een allesverwoestende brand op 29 december 2011. Korpsen uit Helmond en omliggende dorpen rukken uit om de brand te blussen. Maar het gebouw is niet meer te redden, waarna de brandweer het gecontroleerd laat uitbranden. De laatste voorstelling die in ’t Speelhuis wordt gespeeld is die van Ellen Pieters in 2011. In die voorstelling speelt Pieters de Zangeres Zonder Naam. De omringende kubuswoningen kunnen worden behouden bij de brand.

Theater Het Speelhuis na de brand[bewerken | brontekst bewerken]

In korte tijd vindt men een tijdelijke locatie in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De kerk was ten tijde van de brand nog in gebruik door de parochie. Na de brand wordt deze kerk getransformeerd tot tijdelijk theater (architectenbureau Cepezed, Delft[1]). De eerste voorstelling op deze locatie – de Carnavalsklucht van Toneelgroep St. Genesius - vindt dertien maanden na de brand plaats op 23 februari 2013. In 2015 wordt definitief besloten om de locatie te handhaven en te vervolmaken middels een grootscheepse verbouwing.

Glazen omarming van de kerk[bewerken | brontekst bewerken]

Opening van Het Speelhuis in 2018

De architecten Van Dongen en Koschuch ontwerpen een 'glazen omarming' van de kerk, zodat het geheel verbouwd wordt tot permanent theater. Op 27 september 2018 opent het nieuwe theater officieel. Een subtiele naamswijziging vindt plaats: van ’t Speelhuis naar Het Speelhuis.

Directeuren[bewerken | brontekst bewerken]

1977 - 1985 Jan Maas - Vorige betrekking: Directeur Kunstencentrum

1985 - 1988 Jan Wijtmants

1988 - 1988 Jan Duijvelaar

1998 - 2014 Theo Inniger - Vorige betrekking: Directeur Chassé Theater Breda

2015 - heden Jochem Otten - Vorige betrekking: Hoofd onderwijs Design Academy Eindhoven

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]