Theater 't Speelhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theater 't Speelhuis (1977-2011)
Overzicht ingangspartij van het theater, ontworpen door Piet Blom
Overzicht ingangspartij van het theater, ontworpen door Piet Blom
Openingsdatum oktober 1977
Sluitingsdatum 29 december 2011
Locatie Speelhuisplein, Helmond
Gebouw
Monument status voormalig gemeentelijk monument
Architect Piet Blom
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Theater Speelhuis (2013-)
Onze-Lieve-Vrouwekerk (Helmond) P1060804.JPG
Locatie
Locatie Helmond, Kromme Steenweg 29
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Onze-Lieve-Vrouwekerk
Bouwinfo
Architect Piet Blom
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Theater 't Speelhuis of het Speelhuistheater was een Helmonds theater gevestigd aan het Speelhuisplein. Het gebouw werd ontworpen door Piet Blom en bestond uit meerdere kubussen op palen omringd door tegelijkertijd gebouwde kubuswoningen.

In oktober 1977[1] werd het theater officieel geopend in aanwezigheid van kroonprinses Beatrix met de musical Neem Helmond Bijvoorbeeld.

De architectuur van het theater werd door de uiteindelijke gebruikers verschillend gewaardeerd. Volgens Youp van 't Hek was de zaal niet bevorderlijk voor goed toneelspel:

"Mooi theater. Bijzonder theater, maar ook wel lastig. De architectuur leidt ook wel een beetje af. Je hebt er altijd een decor bij. Wel een mooi decor overigens. De eerste keer was ik verbijsterd door het bijzondere. Echt prachtig. De tweede keer ging het wennen en derde keer ging het bijna irriteren, verlangde ik naar een donkere zwarte doos"

Ook Jenny Arean was kritisch, maar bij haar overheerste wel de lof:

"Wat een schoonheid! Deze unieke zaal zorgde ervoor dat ik fan werd van Har Sanders. Het is een ludiek maar prachtig theater. Ik moet wel zeggen dat het een verschrikkelijk onhandig theater is en af en toe is het echt goochelen"

Brand[bewerken]

Op 29 december 2011 werd het theater, een gemeentelijk monument, verwoest door een grote brand. Korpsen uit Helmond en vele omliggende gemeenten rukten uit om de brand te blussen die rond 17.30 uur was ontstaan. Het gebouw was niet meer te redden, waarna de brandweer het gecontroleerd liet uitbranden. Omliggende kubuswoningen raakten deels beschadigd maar bleven verder gespaard.

De laatste voorstelling die in 't Speelhuis werd gespeeld, was een musical over de Zangeres Zonder Naam op 28 december.[2]

Nieuw Theater Speelhuis[bewerken]

Na de brand heeft de gemeente Helmond gezocht naar een nieuwe locatie voor het theater. Dit is gevonden in de vorm van de Onze-Lieve-Vrouwekerk die in 2012 wegens de hoge onderhoudskosten door de katholieke parochie was verlaten. Aan de Kromme Steenweg is nieuwbouw voor het theater gekomen, van waaruit de zalen in de voormalige kerk kunnen worden betreden. De buitenkant van de door Jos Margry ontworpen kerk, een rijksmonument, is in de oorspronkelijke staat.