Theo Para

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Theo Para (Paramaribo, 1954), pseudoniem van de arts Henry Does, is een Surinaams publicist. Hij schrijft in de Nederlandse taal.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Para, vanaf het begin criticus van de militaire dictatuur (1980-1987) in Suriname, verliet zijn geboorteland na de standrechtelijke executie van vijftien prominente voorvechters van de democratie op 8 december 1982 in Bastion Veere van Fort Zeelandia (Paramaribo), de zogeheten decembermoorden. Onder de slachtoffers was zijn collega-publicist en vriend Bram Behr.

Para zette zijn publicistische opstand tegen de dictatuur en straffeloosheid in Suriname voort in Aruba en Nederland. Hij had als jong communist gerebelleerd tegen de militaire dictatuur, later bekritiseerde hij ook het totalitaire en gewelddadige aspect van het communisme en ontwikkelde hij zich tot humanistisch essayist. Hij schreef honderden artikelen, columns en essays waarin de onschendbaarheid van de menselijke waardigheid, de democratische rechtsorde en sociale rechtvaardigheid belangrijke thema’s vormen.

Does is getrouwd met de journaliste, schrijfster en documentairemaakster Ida Does - Chin-A-Loi.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Essaybundels:

  • In de schaduw van de Mamabon (Sranan Buku, Paramaribo 1993)
  • Belogen land (Paramaribo 1996)
  • Wraak der wijsheid: Het verlangen van Suriname (De Bezige Bij, Amsterdam 1998)
  • De schreeuw van Bastion Veere. Om de rechtsorde in Suriname. Verzameld werk (Uitgeverij Van Gennep, Amsterdam 2009)