Thermistor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
NTC-thermistor

Een thermistor is een elektrische weerstand (component) waarvan de elektrische weerstand afhankelijk is van de temperatuur. Het woord thermistor is een samenvoeging van de Engelse woorden thermal en resistor.

Thermistoren worden voornamelijk gebruikt als temperatuursensoren, beperken van aanloopstromen, zelfherstelde overbelastingsbeveiliging, en in zelfregulerende verwarmingselementen.

PTC-weerstand (Positive Temperature Coefficient)[bewerken]

Een PTC-weerstand is een thermistor met een positieve temperatuurcoëfficiënt. Deze componenten worden meestal toegepast als beveiliging, bij een te grote stroom warmt de weerstand op en wordt dus hoogohmig wat de stroom beperkt tot een lage waarde. Ook bestaan er PTC-weerstanden bedoeld om de temperatuur te meten.

Bij batterijpacks worden soms PTC's gebruikt voor beveiliging van kortsluiting en beveiliging van oververhitting. Hierbij wordt de weerstand in de PTC zo groot dat het kortgesloten circuit zich open zet en het circuit niet meer compleet is.

NTC-weerstand (Negative Temperature Coefficient)[bewerken]

Een NTC-weerstand is een thermistor met een negatieve temperatuurcoëfficiënt. Deze componenten kunnen toegepast worden om de temperatuur te detecteren of als beperking van startstromen waarbij na een bepaalde tijd de weerstand opgewarmd is en overgaat in laagohmige toestand om warmteverlies te beperken.

Ook deze worden gebruikt in batterijpacks, meestal komt dit voor bij grotere samenstellingen van batterijen. Soms kan bij een samenstelling van batterijen zich een verschil oplopen tussen de cellen onderling. Hierdoor ontstaat de kans dat een van deze cellen te warm zal worden. Dit is slecht voor de batterij en het is noodzakelijk om de batterij(en) die ander voltage geven gelijkmatig terug bij te laten komen. De NTC zit meestal bevestigd op de negatieve pool van het batterijpack en op de lader.