Thiers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thiers
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Blason ville fr Thiers (Puy-de-Dôme).svg
Thiers
Thiers
Situering
Regio Auvergne-Rhône-Alpes
Departement Puy-de-Dôme (63)
Arrondissement Thiers
Kanton Thiers
Coördinaten 45° 51′ NB, 3° 34′ OL
Algemeen
Oppervlakte 44,45 km²
Inwoners (1 jan. 2011) 11.232 (252,7 inw./km²)
Hoogte 283 - 793 m
Burgemeester Claude Nowotny
Overig
Postcode 63300
INSEE-code 63430
Website ville-thiers.fr
Foto's
Église Saint-Genès
Église Saint-Genès
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk
Binnenstad van Thiers

Thiers is een gemeente in het Franse departement Puy-de-Dôme in de regio Auvergne-Rhône-Alpes en telt 11.588 inwoners (2014).De plaats maakt deel uit van het arrondissement Thiers.

De bevolking van de stad is veel verminderd sinds de jaren 1960, maar sinds 2012, lijkt de bevolking te verhogen.

Thiers is de wereldhoofdstad van bestek. Het voldoet aan 80% messen eisen in Frankrijk, en zijn messen worden wereldwijd geëxporteerd.

Geografie[bewerken]

Thiers ligt op een helling van de vallei van de Durolle.

De oppervlakte bedraagt 44,45 km², de bevolkingsdichtheid is 260 inwoners per km².

Verkeer en vervoer[bewerken]

In de gemeente ligt spoorwegstation Thiers.

De onderstaande kaart toont de ligging van Thiers met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Detailkaart van de gemeente

Geschiedenis[bewerken]

Oudheid[bewerken]

Thiers is gelegen aan de oostelijke einde van de route van de Romeinse weg die Lezoux naar de bodem van de stad. Deze weg is nu voor een deel bezet door de oude nationale weg nr 89, die is uitgegroeid tot departementale weg nr 2089 en een secundaire weg. Het vormen van een rechte lijn over meerdere kilometers lang, de Romeinse weg "zag" het landschap te zien van de hoogte.

Middeleeuwen[bewerken]

De stad vast de afwikkeling ervan en begon de ontwikkeling in de 10e eeuw, toen Malfred, kleindochter van de graaf d'Auvergne maakte bouwen het kasteel, dan is de kerk, die later zal worden 'Église Saint-Genès de Thiers.

In 1371, de baronie van Thiers doorgegeven aan de lijst van de heren en vervolgens hertogen van Bourbon, hertogen van Bourbon.

Franse Revolutie[bewerken]

De onderdrukking van de contrarevolutionaire activiteiten begon heel vroeg in Thiers, vanaf eind juni 1791 (na de vlucht van Louis XVI en arrestatie in Varennesf). Het geïntensiveerd in februari 1793 met huisbezoeken tegen de vuurvaste geestelijken en in families van de Franse emigratie (1789-1815). Dit vroegrijpheid in repressieve maatregelen resulteerde in een paradoxaal late oprichting van het Comité van toezicht Revolutionaire op 22 mei 1793, meer dan een maand na de komst van de wet in de wijk. Het was echter niet erg actief: de gevangenis van arrestatie opent pas in september, in opdracht van de vertegenwoordigers op missie. De commissaris van deze vertegenwoordigers, Dulac, exploiteert 49 arrestaties in Thiers, met name in de geïsoleerde en adellijke kringen die betrokken zijn bij de opstanden van Vollore-Ville en Servant (Puy-de-Dôme). Het was niet actief tot oktober 1793.

Panorama ville de Thiers.jpg

Thiers in de 20e eeuw[bewerken]

Thiers zal een van de weinige steden, de enige van de Puy-de-Dôme, om bevrijd te worden door de armen op 25 augustus 1944. De gevechten zullen zich verzetten tegen aan de ene kant zijn de 400 mannen van SS-Panzergrenadier-AUSBILDUNGS-Bataljon . 18 "Horst Wessel" Panzergrenadiers Training Bataljon SS 18 is op 22 juni 1944 naar Frankrijk gestuurd en bereikte Vichy op 29 juni. De troep was verdeeld tussen Thiers, Randan, Saint-Yorre, Le Mayet-de-Montagne en het Franken-tireurs en aanhangers van de 103 FFI-FTPF bataljon onder leiding van majoor André Rossignol (aka "de Duif" "Van de FTP en de Verenigde verzetsbeweging, samen met de 104e bataljon van majoor Roger Beligat (alias "Alain Derval"). de mannen van de militaire leider FFI Serge Renaudin d'Yvoir (alias "Victory") zal in twijfel worden getrokken de burgemeester van het Vichy-regime benoemd zal, samen met de sub-prefect Villaret, als intermediair tussen de FFI En de Duitse troepen.

Toerisme en accommodatie[bewerken]

Thiers heeft 7 hotels, 6 kamers, 3 gites, 2 campsites185 en een camping aan de vele toeristen die komen om de straten van de stad te bezoeken tegemoet te komen. Om toeristen te begeleiden, is een VVV-kantoor gelegen aan de voet van het kasteel van Pirou (vakwerk kasteel) in het centrum van de stad Thiers.

In aanvulling op de diverse musea en expositieruimten in de stad, de vallei van de draaiende wielen laat de bezoekers om te vertrekken in de voetsporen van de handlers, deze ambachtslieden liggend op een plank boven hun molensteen en het geven van de rand aan het blad. Tegenwoordig is de vallei biedt het beeld van een wilde natuur gekenmerkt door het geduld en vasthoudendheid van de generaties van de Thaise messenmakers. Een laatste spinnewiel bleef in gebruik tot 1976 "Chez Lyonnet" en vandaag, is het spinnewiel omgetoverd tot een klein museum waar bezoekers het wiel bij zonsopgang kunnen zien, horen slaande de bandjes om de katrollen en ga naar de kamer cutler.

De werkplaats van de productie van Thiers, specifieke mes van de beschermde stad vormen de toeristen komen om hun eigen mes "Le Thiers" te maken. De productie tijd van een mes is 1u30 en in tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, hier de productie is niet rommelig. Het dal van de fabrieken is een hoge plaats van de ambachtelijke en industriële productie van de stad, van de veertiende tot de twintigste eeuw. De vallei van de fabrieken is vandaag de dag een symbolische plaats die niemand onverschillig laat. Tijdens de nacht, zijn de ruïnes van de oude bestek rood verlicht om het vuur van de knoppen op te roepen.

Museums and Exhibition Halls[bewerken]

 • Een mes in het museum van bestek.
 • Naast deze vaste collecties, het bestek Museum biedt tijdelijke tentoonstellingen en demonstraties van het werk van Cutlers op diverse sites190 (ongeveer 40.000 inschrijvingen in 2012).
 • In het 'Château du du Pirou ", op de eerste verdieping van het gebouw, dat het VVV-kantoor herbergt, is de Schenking Calamy, een collectie voorwerpen uit de Oudheid (Mesopotamië, Egypte, Griekenland, ...), wandtapijten en antieke meubels.
 • Le Creux de l'enfer, centrum voor hedendaagse kunst met nationale en internationale programmering.
 • De "May Factory" presenteert de geschiedenis en de vooruitzichten van de industrie in Thiers. Het herbergt ook exposities van kunstenaars (Sergio * Toppi de zomer van 2011, Derib zomer 2012).
 • De mediatheek en de hal van het gemeentehuis ook gastheer tijdelijke tentoonstellingen.
 • Het "Château de la Chassaigne" (privé-eigendom) presenteert elke zomer met de vereniging La Pomme d'Or een tentoonstelling rond een ander thema (Cluny en de Middeleeuwen in 2010 of de ziel van Thiers in de zomer van 2011).
 • De "Orangerie" (Center of initiatie en milieubewustzijn) in het park van Moûtier stelt een educatieve wandeling in een opnieuw tropische biotoop.
 • In de omgeving van Thiers, kan men ook terecht op de Departementale Museum van Keramiek in Lezoux en de Moulin Richard de Bas in Ambert gewijd aan briefpapier.
 • In "Cervières", in de zomer, het Maison des Grenadières is open voor het publiek.
 • De regionale natuurpark Livradois stelt met het circuit van de Route des métiers de ontdekking van ambachtelijke activiteiten zeer gevarieerd.
 • De "stad van Sheffield" presenteert de Thiernoise bestek productie van de 21e eeuw. Het museum is verdeeld in drie delen: het eerste is gewijd aan een algemene presentatie van het bestek, de tweede is verantwoordelijk voor de presentatie van het bestek Thiernoise en de derde, zijn bestek thiernois gepresenteerd door middel van vitrines in een centrale ruimte geïnstalleerd.

Theaters[bewerken]

Espace is een cultureel complex van drie kamers geschikt voor alle soorten van shows als voor openbare bijeenkomsten. Le Métro is een concertzaal gewijd aan hedendaagse muziek. De Moulin bleu is een cabaret biedt een unieke tijdschrift in de regio. De Monaco cinema (drie bioscopen) biedt een gevarieerd programma en is bekroond met de "Art et Essai" label. De plaatselijke bioscoop club presenteert een film per maand. Multifunctionele ruimte Jo-COGNET die in eerste instantie dient als een bowlingbaan. Salle de la Sapine aan de Fau. Salle de la Roussette in Courty. Het clubhuis van ILOA. Kamer Ursulinen boven de mediatheek. Hall of garniers. Kapel van de Belins. Thiers profiteert van de nabijheid van grote stedelijke centra en zijn bewoners kunnen gemakkelijk genieten van de culturele programmering van deze: Clermont-Ferrand en Vichy zijn ongeveer een half uur rijden, Roanne en Saint-Étienne een uur rijden.

Culturele evenementen en festiviteiten[bewerken]

 • De Fair in de Weide wordt gehouden op de Moûtier, in het onderste deel van de stad, het tweede weekend van september (in eerste instantie op slechts 14 september). True "nationale feestdag" van Thiers volgens de uitdrukking van Jean Anglade, het is een afspraak bijna verplicht voor de bewoners van alle Thiernois land. Het bestaan ​​ervan dateert achthonderd jaar, geen twijfel meer. Er zijn allerlei stands, van souvenirs tot kleding, rijdt om paarden op te stellen. De gewoonte is om te eten van de pens in de vroege ochtend.

Ieder jaar sinds 1997, het eerste weekend van juli, La Pamparina, een festival van muziek vindt plaats in de straten van de stad rond een thema dat elk jaar verandert (strijkers, stemmen, percussie, dans, enz.). .). Deze internationale festival trok meer dan 45.000 mensen naar de straten van Thiers in 2015.

 • Elk voorjaar sinds 1991, vindt plaats Coutellia: Festival van het mes van de kunst. Meer dan 100 exposanten uit de hele wereld deelnemen. Demonstraties worden gemaakt en het publiek kan "de klus te klaren". Het is ook de gelegenheid van een wedstrijd van de creaties, altijd in een geest confraternel.
 • De 13 km Thiernois vond plaats aan het begin van juni voor meer dan 18 jaar. De steile helling van de stad maakt dit een fijne race.
 • De Roanne-Thiers maart lanceert, op de eerste zaterdag van december om middernacht, zijn enkele honderden deelnemers op de weg tussen de twee steden. Lengte van 56 km, is het afwisselend verlaat Thiers (de even jaren) of Roanne (de oneven jaren).

Sinds 2012, de stad van Thiers organiseert met de vereniging van handelaren in Thiers een kerstmarkt. Exposanten, ambachtslieden, muzikale animaties, diverse workshops, parades van kinderen, verhalen lezingen, tentoonstellingen, met paard en wagen ritten zijn aanwezig elke year200. De markt vindt doorgaans plaats tijdens het tweede weekend van december en vindt plaats in het centrum van de stad. Het is verdeeld in drie partijen: de eerste is gelegen in A.Chastel Square, de tweede in de voormalige overdekte markt en de derde in de lokalen van de voormalige Défi-mode.

Gastronomische specialiteiten[bewerken]

 • De cochonnailles worden vaak geëerd op Thiers als in de rest van het Massif Central. Zij vormen de basis van een populaire gastronomie, goedkoop en zeer "voeden". De pens "à la mode de Thiers" onvermijdelijk zijn op het moment van de beurs in de weide. De rapoutet wordt bereid uit stukjes ham schacht gekookte ham meestal gepaard met kool en aardappelen. De worst van Arconsat kool gemaakt van de borst van varkensvlees en kool is de meest erkende specialiteit van de berg Thiernoise en heeft zijn broederschap.

Op het moment van de kaas, kan men aarzelen tussen de gaperon geproduceerd in de vlakte (sector tussen Thiers, Lezoux en Ris) en de kamperfoelie, die in plaats komt van de berg. Als we de voorkeur aan vast te houden aan de beter bekende kazen, Thiers is gelegen in de BOB gebieden van de Fourme d'Ambert en de Auvergne blauw.

 • De pap taart is een dessert van de meest typische van het land. Zoals in vele berggebieden blueberry wordt gebruikt voor taarten en jam. Blauwe bessen worden gevierd in medio augustus op de Col du Beal (gemeenten van Saint-Pierre-la-Bourlhonne en Chalmazel).
 • De lappen zijn donuts (dicht bij de bugnes Lyonnaises), die worden gegeten, aldus Jean Anglade drie keer: "Op het moment van het carnaval, voor de beurs in de weide en in een andere omstandigheid."

foto's[1][bewerken]

De vallei van de molens.
Betimmerd huis genaamd "The Woodsman 'gelegen in de middeleeuwse stad van Thiers.
Panorama van de stad.

De foto's waren te laat in 2016 genomen.

Demografie[bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente

De bevolking van Thiers is gedaald 1970-2012, maar dateert uit 2013.

Zustersteden[bewerken]

Economie[bewerken]

Thiers is vooral bekend voor zijn messenfabricatie.

Externe links[bewerken]

 1. (fr) (2017-01-17). Thiers (Puy-de-Dôme). Wikipédia .