Thunder Horse PDQ

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Thunder Horse)
Ga naar: navigatie, zoeken
Thunder Horse platform
Thunder Horse in de Golf van Mexico op 12 juli 2005, met een zware slagzij na orkaan Dennis

Thunder Horse PDQ is een olieplatform, een verankerd halfafzinkbaar platform, het grootste in de wereld. Het bevindt zich in 1920 meter waterdiepte in het Mississippi Canyon Block 778/822, het Thunder Horse olieveld, ongeveer 240 kilometer ten zuidoosten van New Orleans in de Golf van Mexico. Het ontwerp is van Götaverken Arendal (GVA), de GVA 40000.

Het maakt deel uit van een groep van 5 platformen die samen gebruikmaken van de Mardi Gras-pijpleiding.[1]

Constructie[bewerken]

De bouwkosten lagen boven de $ 1 miljard.[2] De verwachting is dat het platform 25 jaar in productie blijft en daarbij een miljard vaten olie zal produceren. Verwacht wordt dat tijdens de piek dagelijks 5500 kubieke meter aardgas en 250.000 vaten olie verwerkt worden. Het Thunder Horse platform is eigendom van BP (75%) en ExxonMobil (25%), het dagelijks beheer ligt bij BP.

Thunder Horse PDQ werd gebouwd door Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering in Zuid-Korea. Om het naar Corpus Christi (Texas) in de Verenigde Staten te vervoeren werd het half-afzinkbaar schip de Blue Marlin van Dockwise verbreed van 42 naar 63 m.[3] Door de Balder van Heerema Marine Contractors werd het verankerd in de 1900 meter waterdiepte middels zuigankers.

In tegenstelling tot de meeste productieplatforms heeft het een eigen boortoren.

Orkaan Dennis[bewerken]

In juli 2005 werd Thunder Horse PDQ geëvacueerd vanwege de nadering van orkaan Dennis. Na de orkaan bleek het platform een zware slagzij te hebben. De oorzaak was waarschijnlijk een falend automatisch ballastsysteem. Na druk van de United States Coast Guard verkreeg Smit Internationale het contract om Thunder Horse PDQ te rechten, wat na een week gelukt was. Zes weken later werd het platform ook getroffen door orkaan Katrina, maar dat veroorzaakte deze keer weinig schade. Aanvankelijk werd verwacht dat het platform eind 2005 zou gaan produceren, maar na de reparatie van de orkaanschade, bleek dat er ook reparaties aan onderzeese installaties uitgevoerd moesten worden. De eerste olie stroomde daardoor pas op 14 juni 2008.

Referenties[bewerken]