Thurn en Taxis (Brussel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Thurn en Taxis)
Ga naar: navigatie, zoeken
Buitenaanzicht
Interieur van het hoofdgebouw

Thurn en Taxis (Frans: Tour et Taxis) is een voormalige en volledig gerestaureerde Brusselse industriële opslagplaats.

Het bevindt zich naast het kanaal van Brussel, op enkele minuten van het centrum van de hoofdstad, tegen de grens met Sint-Jans-Molenbeek. Bij de aanleg bevond zich een zijarm (met kaai) van het kanaal tot vlak bij het gebouw en er liep een spoorlijn vanuit Mechelen en de Antwerpse haven door het midden van de stapelplaats. In de 19e eeuw was het een belangrijk centrum voor opslag en overslag van goederen voor heel Europa. Het werd omwille van zijn historische waarde en merkwaardige architectuur (baksteen, natuursteen, voor die tijd veel glas en smeedijzer) gerestaureerd. Sedert de restauratie wordt het gebruikt voor allerhande kunstevenementen, commerciële beurzen, muziekfestivals en exclusieve feesten. Ook als decor voor film- en tv-opnames komt het van pas.

Momenteel wordt het terrein ten noorden van de loods omgebouwd tot een multifunctionele stadswijk. Ook is er een park voorzien dat zich moet uitstrekken van het kanaal tot de metrostations Belgica, Pannenhuis en Bockstael.[1] De blikvanger van de site is het nieuwe passieve hoofdkwartier van Leefmilieu Brussel.

Ter hoogte van Thurn & Taxis, aan de overzijde van het kanaal, bevindt zich de Akenkaai, die zich uitstrekt tussen het Kaaitheater (Sainctelette Plein) en de Up-site Terrassen met Toren (Redersplein) en in de zomer bekend is voor Brussel Bad. Verschillende boten liggen er aangemeerd voor recreatieve, sociale en culturele evenementen. Ric's Artboat en Ric's Riverboat

Trivia[bewerken]

  • De naam is afgeleid van het oud adellijk geslacht Thurn und Taxis, wat door de Franstaligen verbasterd werd tot Tour et Taxis en in het Nederlands werd vertaald als Thurn en Taxis.

Externe link[bewerken]

  1. http://www.leefmilieubrussel.be/Templates/news.aspx?id=39971