Tijdschrift van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs - Afdeeling Nederlandsch-Indië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tijdschrift van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs
Afdeeling Nederlandsch-Indië
Kaft van de 1875 editie
Genre techniek
Doelgroep(en) Nederlandse ingenieurs in Indonesië
Frequentie maandblad
Eerste editie 1875
Laatste editie 1914
Land(en) Indonesië
Taal Nederlands
Hoofdredacteur ir. W.F. Eijsvogel
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Het Tijdschrift van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs - Afdeeling Nederlandsch-Indië was een maandelijks verschijnend tijdschrift over technologische ontwikkelingen en het beleid daaromheen. In 1875 heeft de afdeling Nederlandsch-Indië van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIvI) besloten in Batavia een eigen tijdschrift te gaan uitgeven. Dit tijdschrift bevatte vooral notulen van vergaderingen, aankondigen en personalia, maar er zijn ook zeer frequent excursieverslagen en inhoudelijke artikelen gepubliceerd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1914 besloot de Vereniging van Waterstaat-Ingenieurs in Nederland een eigen tijdschrift uit te geven, evenals de vereniging van mijnbouw ingenieurs. Dat blad kreeg de naam De Waterstaats-Ingenieur en dat blad is blijven bestaan tot 1934, toen het samen met De Mijningenieur werd opgenomen in een nieuw tijdschrift, De Ingenieur in Nederlandsch-Indië. Er is toen gestopt met de uitgave van een apart blad voor de leden van het KIvI in Nederlands-Indië.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste jaren is het blad uitgegeven als tweemaandelijkse uitgave. Opgenomen zijn redactionele artikelen (artikelen geschreven door leden van de vereniging over projecten en onderzoek in Nederlands-Indië). In het begin lag de nadruk sterk op de activiteiten van de militaire ingenieurs, zoals de aanleg van kampementen. Daarnaast was er een officieel gedeelte met mededelingen van de vereniging, boekbesprekingen, de inhoudsopgaves van andere vaktijdschriften en "corpsaangelegenheden". Dit laatste ging over ambtelijke regelingen (zoals verlof en pensioen) en een lijst van geautoriseerde nieuwe waterbouwkundige werken.

De oude nummers zijn inmiddels gedigitaliseerd door het project Colonial Architecture.[1] Een lijst van de redactionele artikelen is beschikbaar via het Trésor der Hollandsche Waterbouw.[2]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Colonial Architecture. Geraadpleegd op 10 februari 2021.
  2. Trésor der Hollandsche Waterbouw. Geraadpleegd op 27 januari 2022.