Times of Suriname

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Times of Suriname
Type Landelijk dagblad
Formaat broadsheet
Eerste editie 23 december 2003
Eigenaar(s) Rudi Dilip Sardjoe
Uitgeverij(en) Rudisa Broadcasting Communications & Publications N.V.
Oplage 40.000
Hoofdredacteur Alirio Polsbroek
Land(en) Suriname
Talen Nederlands en Engels
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Times of Suriname is een landelijk dagblad in Suriname, dat dagelijks wordt uitgegeven behalve op zondag. De krant verschijnt in broadsheetformaat. Times of Suriname is een populair, onafhankelijk landelijk ochtendblad met lezers in verschillende lagen van de bevolking, maar richt zich over het algemeen op de gemiddelde Surinamer.

Times of Suriname concentreert zich niet alleen op berichtgeving over onder meer politiek, economie, buitenland en opinie, maar ook op sport, showbizz, gezondheid, wetenschap, cultuur (vrijdageditie) en toerisme (weekendspecial l zaterdageditie). Verder bevat elke editie Engelstalig nieuws uit binnen- en buitenland.

Geschiedenis[bewerken]

In 2002 wilde de eigenaar van Rudisa Beverages N.V., Dilip Sardjoe, zijn frisdrank promoten door een paginagrote advertentie te plaatsen in de toentertijd grootste krant van Suriname ‘De Ware Tijd’. Toen Dilip Sardjoe op de bewuste dag die krant opensloeg en zijn advertentie wilde bekijken, zag hij tot zijn grote verbazing dat er die pagina een advertentie van de concurrent was geplaatst. Hij spoedde zich diezelfde dag nog naar het kantoor van de krant voor een verklaring, maar kreeg het volgende opmerkelijke advies mee. “Meneer Sardjoe u heeft zo veel geld, waarom begint u niet een eigen krant?” Een nieuw idee was geboren wat uiteindelijk zou leiden tot het grootste landelijke dagblad van Suriname: Times of Suriname.

Hoofdredacteuren[bewerken]

In het jaar 2003 hadden Nita Ramcharan, voormalig hoofdredacteur en Edward Troon, fotojournalist, het idee om een krant op te richten. Zo staken de heer Sardjoe, Nita Ramcharan en Edward Troon de hoofden bijeen. Vanaf de oprichting in 2003 tot april 2004 hadden de medeoprichters Nita Ramcharan en Edward Troon de leiding.

Zij werden in mei 2004 opgevolgd door Dennis Samson en Wilfred Leeuwin. Vanaf 2006 was de leiding in handen van Dennis Samson en Alirio Polsbroek, maar medio vorig jaar stapte Dennis Samson op en sindsdien heeft Alirio Polsbroek de leiding.

Vormgeving en inhoud van de krant[bewerken]

Na een periode van experimenten met de vormgeving hebben de hoofdredacteuren in 2006 een zeer markant format bedacht. Dit houdt onder meer in dat de voorpagina een populaire stijl heeft met politieke en sociaal-maatschappelijke berichten, waarmee specifieke doelgroepen worden aangetrokken.

De krant bestaat uit twee katernen, waarbij in het eerste katern voornamelijk nieuws uit binnen- en buitenland aan bod komt. Het tweede katern bevat onder meer een relatief groot gehalte aan amusement over Hollywood en Bollywood en Engelstalig nieuws uit binnen- en buitenland.

Times of Suriname beschikt vanaf vorig jaar over een kleurenpers, daarnaast is ook de prepress apparatuur volledig vernieuwd. Momenteel wordt er proefgedraaid met de kleurenpers. Het is de verwachting dat Times of Suriname in de eerste helft van dit jaar als eerste krant van Suriname volledig in kleur verschijnt.

Onderzoek[bewerken]

Het institute for Development Oriented Studies (IDOS), het enquite / opinie peilingen onderzoeksbureau van Suriname, heeft in opdracht van Times in 2009, voor het eerst via enquête cijfers vastgesteld dat Times of Suriname, het meest landelijke gelezen dagblad is.

In Suriname mogen de kranten zelf publiceren wat hun oplage is. Er is geen officiële instantie die dat controleert en bijhoudt.

Zie ook[bewerken]