Times of Suriname

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Times of Suriname
Type Landelijk dagblad
Formaat broadsheet
Eerste editie 23 december 2003
Eigenaar(s) Rudi Dilip Sardjoe
Uitgeverij(en) Rudisa Broadcasting Communications & Publications N.V.
Oplage 40.000
Hoofdredacteur Alirio Polsbroek
Land(en) Suriname
Talen Nederlands en Engels
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Times of Suriname is een landelijk dagblad in Suriname. De krant verschijnt in broadsheetformaat. De krant brengt het algemene nieuws en verschijnt zes dagen per week, niet op zondag. In de vrijdageditie is er extra aandacht voor cultuur en in de zaterdageditie voor toerisme. Verder bevat elke editie Engelstalig nieuws uit binnen- en buitenland.

Dilip Sardjoe, de eigenaar van de krant, is bevriend met Desi Bouterse en is betrokken bij de Nationale Democratische Partij (NDP), maar de krant zegt onafhankelijk te zijn. De krant presenteert zich als de grootste van Suriname, maar onafhankelijke cijfers zijn niet beschikbaar.

Geschiedenis[bewerken]

In het jaar 2003 besloten Nita Ramcharan, voormalig hoofdredacteur en Edward Troon, fotojournalist, om een krant op te richten. Ook Dilip Sardjoe, Nita Ramcharan en Edward Troon werden erbij betrokken. Vanaf de oprichting in 2003 tot april 2004 hadden de medeoprichters Nita Ramcharan en Edward Troon de leiding. Zij werden in mei 2004 opgevolgd door Dennis Samson en Wilfred Leeuwin. Vanaf 2006 was de leiding in handen van Dennis Samson en Alirio Polsbroek, maar nadat Dennis Samson medio 2011 opstapte, nam Alirio Polsbroek de leiding.

Vorm en inhoud[bewerken]

Na een periode van experimenten met de vormgeving ontstond er in 2006 een herkenbaar format. Dit houdt onder meer in dat de voorpagina een populaire stijl heeft met politieke en sociaal-maatschappelijke berichten, waarmee specifieke doelgroepen worden aangetrokken. De krant bestaat uit twee katernen, waarbij in het eerste katern voornamelijk nieuws uit binnen- en buitenland aan bod komt. Het tweede katern bevat onder meer een relatief groot gehalte aan amusement over Hollywood en Bollywood en Engelstalig nieuws uit binnen- en buitenland. Times of Suriname beschikt vanaf 2011 over een kleurenpers, daarnaast is ook de prepress-apparatuur volledig vernieuwd. De website biedt een beperkte selectie uit het nieuws, maar er bestaat wel een elektronische editie.

Onderzoek[bewerken]

Het Instituut voor Dienstverlening Onderzoek en Studiebegeleiding (IDOS), het Surinaamse bureau voor onderzoek, enquête en opiniepeilingen, heeft in opdracht van Times of Suriname in 2009 via enquêtecijfers vastgesteld dat Times of Suriname het meest gelezen, landelijke dagblad is. De methodiek is echter onduidelijk en in Suriname mogen de kranten zelf publiceren wat hun oplage is. Er is geen officiële instantie die dat controleert en bijhoudt.

Zie ook[bewerken]