Tocharen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Tocharen (Grieks Τόχαροι, Tokharoi) waren een door Griekse historici genoemd volk in Centraal-Azië gedurende de 2e en 1e eeuw v.Chr..

Skythische stam[bewerken | brontekst bewerken]

De Tocharoi (Τόχαροι) werden genoemd door Griekse geografen als Ptolemaeus (VI, 11, 6). De eerste vermelding van de Tochari verscheen in de 1e eeuw v.Chr., toen Strabo hen beschreef als een Scythische stam. Hij vertelt dat zij samen met de Asii, Pasiani en Sakarauli deelnamen aan de verwoesting van het Grieks-Bactrisch koninkrijk in de tweede helft van de 2e eeuw v.Chr.:

De meeste Scythen, beginnend vanaf de Kaspische Zee, worden Dahae genoemd en degenen die zich meer in de richting van het oosten bevinden Massagetae en Sacae; de rest draagt de gezamenlijke benaming Scythen, maar elke afzonderlijke stam heeft zijn eigen naam. Ze zijn óf allemaal, óf voor het grootste deel nomaden. De bekendste stammen zijn diegenen die de Grieken beroofden van Bactriana: de Asii, Pasiani, Tochari en Sakarauli - die kwamen uit het land aan de andere zijde van de Jaxartes, tegenover de Sacae en de Sogdiani.

— Strabo[1]

Deze Tochari worden geïdentificeerd met de Yuezhi en een van hun belangrijkste stammen, de Kushanen, die een groot rijk stichtten dat van Bactrië (Chinees Daxia; 大夏) tot Noord-India strekte. De Tocharen zijn in documenten in het Sanskriet bekend als de Tukhara.

Tochaars[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Tochaars voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vanaf het eind van de 19e eeuw werden in het Tarimbekken in de huidige Chinese provincie Sinkiang (Xinjiang), teksten in een tot dan toe onbekende Indo-Europese taal gevonden. Deze taal werd geassocieerd met het Kushan-rijk en daarom Tochaars genoemd. Die conclusie wordt door het overgrote deel van het vakgebied in de 21e eeuw onhoudbaar geacht. De belangrijkste taal die de inwoners van Bactrië spraken was Bactrisch. De term Tochaars wordt nu algemeen geacht een verkeerde benaming te zijn, omdat de groep die aangeduid wordt met Tocharen die taal zeker niet sprak. Ondanks de regelmatige verwarring die dit creëert is de term tot nu toe gehandhaafd vanwege een gebrek aan een geaccepteerd alternatief.

Archeologie[bewerken | brontekst bewerken]

Vondsten uit het 3e millennium v.Chr. bij Xemirxek (Qiemu'erqieke, Chemurchek of Shamirshak) nabij Altay tonen mensen van een Europees type die in verband werden gebracht met de Tocharen.[2] Er zijn duidelijke verbanden met de voorafgaande Afanasjevocultuur, maar de precieze relatie is nog onduidelijk. Oude graven tonen dat dit volk in het 2e millennium v.Chr. tot in Hami doorgedrongen was, waar ze zich bij de oorspronkelijke Oost-Aziatische bevolking voegde.[3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]