Tom Schreurs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tom Scheurs (m) en Gustav Czopp (r) met de kleinste man van Nederland, de heer Keizer (98 cm), in 1939.

Cornelis Peter Anton ("Tom") Schreurs (Den Haag, 9 november 1896 - Amsterdam, 28 oktober 1956) was een Nederlands sportjournalist. Hij was een uitstekend bokser: in 1916 haalde hij de finale van het Nederlands kampioenschap zwaargewicht, die hij overigens verloor. Schreurs begon zijn carrière bij de Haagse gemeentepolitie, waar hij het schopte tot inspecteur. Daarnaast was hij een enthousiast radioamateur. Hij was in 1919 een van de luisteraars van de eerste radio-uitzending in Nederland door Hanso Schotanus à Steringa Idzerda.

In 1927 trad Schreurs in dienst van de Hilversumsche Draadlooze Omroep, die later opging in de AVRO. Aanvankelijk werkte hij als hoorspelacteur, maar een jaar later stond hij mede aan de basis van de radio-sportjournalistiek in Nederland. Schreurs was erbij toen Han Hollander het eerste sportverslag op de radio verzorgde en was later zelf veel te horen als verslaggever. Later werd hij hoofd van de afdeling sport en reportage van de AVRO. Schreurs werd als chef sport van de AVRO opgevolgd door Dick van Rijn.

Tom Schreurs was het meest bekend als presentator van De Sportrevue, tussen 1946 en 1956. Deze uitzending begon hij steevast met "Beste sportvrienden, goedemiddag." In 1952 werd onder grote belangstelling zijn zilveren radiojubileum gevierd. Schreurs overleed na een slepende ziekte in een verpleeghuis aan de Prinsengracht in Amsterdam.

Als eerbetoon werden een aantal jaren de Sportman en Sportvrouw van het jaar onderscheiden met de Tom Schreurs-herinneringsbeker. Daarna werd jarenlang zijn naam verbonden aan de Tom Schreurs-prijs voor het Talent van het jaar. Toen de verkiezing van de Sporters van het jaar overging van de AVRO naar de NOS werd de verwijzing naar Schreurs geschrapt.