Tommy Ladnier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tommy Ladnier
Tommy Ladnier met wit kostuum
Tommy Ladnier met wit kostuum
Algemene informatie
Volledige naam Thomas J. Ladnier
Geboren Florenceville, 28 mei 1900
Overleden New York, 4 juni 1939
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) Jazz
Beroep Muzikant
Instrument(en) Trompet
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Thomas J. Ladnier (Florenceville (Louisiana), 28 mei 1900 - New York, 4 juni 1939) was een Amerikaanse muzikant.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Als jeugdige ging hij spoedig naar New Orleans, de bakermat van de jazz. Zoals vele jonge muzikanten van zijn generatie verliet hij in 1917 de stad na de sluiting van het amusements-stadsdeel Storyville om carrière te maken in de metropool Chicago. Daar ging hij verder met zijn stijl te vormen volgens Bunk Johnson en King Oliver en nam hij in 1923 voor de eerste keer deel aan plaatopnamen met onder andere Ida Cox, Monette Moore, Jelly Roll Morton en Ollie Powers.

In hetzelfde jaar verhuisde Ladnier naar New York om zich te vervoegen bij de big band van Fletcher Henderson. Boven deze buitengewoon fameuze verbintenis vond hij in 1925 zijn weg in de elfkoppige band van de pianist Sam Wooding, die zich tot dit moment klaarmaakten om de revue Chocolate Kiddies te begeleiden tijdens diens Europese tournee. Gedurende het Berlijn-gastspel behoorde onder andere ook de jonge Alfred Lion, de latere oprichter van het stijlvormende label Blue Note Records.

Tijdens het verloop van de late jaren 20 en 30 speelde Ladnier afwisselend in de bands van Henderson, Wooding en Noble Sissle, waarmee hij steeds weer in Europa te gast was. Daarbij ontstonden ook opnamen voor Swing Records. Zijn grootste muzikale en commerciële successen vierde hij echter midden jaren 30 met de New Orleans Feetwarmers, die hij samen met de saxofonist/klarinettist Sidney Bechet leidde.

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Tommy Ladnier overleed op 4 juni 1939 op 39-jarige leeftijd in New York aan de gevolgen van een hartinfarct.