Toronto Croatia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Toronto Croatia
Naam Croatian National Sports Club Toronto Croatia
Bijnaam The Croats
Opgericht 1956
Stadion Hershey Centre
Capaciteit 3.500
Voorzitter Josip Cvitanović
Trainer Tom Granić
Competitie Vlag van Canada Canadian Soccer League
Thuis
Uit
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Toronto Croatia is een Canadese voetbalclub. De club speelt zijn thuiswedstrijden in de Mississauga, twintig kilometer ten westen van Toronto. De clubkleuren zijn die van de Kroatische vlag en tot op de dag van vandaag zijn de Kroatische roots van de club duidelijk merkbaar.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De club werd in 1956 opgericht en speelde in 1963 voor het eerst in de National Soccer League, de toenmalige hoogste klasse in Canada. De club was erg sterk begin jaren zeventig en werd vier keer op rij kampioen. In 1975 fuseerde de club met Toronto Metros en werd zo Toronto Metros-Croatia en ging in de North American Soccer League spelen, met teams uit de Verenigde Staten. De club wist enkele grote spelers te strikken, waaronder superster Eusébio en in 1976 won de club de Soccer Bowl met 3-0 van de Minnesota Kicks.

In 1978 werd de fusie ongedaan gemaakt en keerde Toronto Croatia terug naar de Canadese competitie. In de jaren negentig werd de club opnieuw een paar keer kampioen.

In 2006 werd de club vijftig jaar en ging op tournee door Kroatië en Bosnië-Herzegovina. Ze speelden tegen het B team van Dinamo Zagreb en in Bosnië tegen NK Široki Brijeg en NK Primorac Biograd. In 2007 nam de club deel aan de allereerste editie van het Kroatische Wereldkampioenschap voor clubs. Teams met Kroatische roots uit de hele wereld namen het tegen elkaar op. Toronto haalde de finale tegen Canberra Croatia en won met 3-1. Datzelfde jaar werd de club ook kampioen in de Canadese competitie na een 4-1 winst tegen de Serbian White Eagles FC.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

National Soccer League

1970, 1971, 1972, 1973

Canadian National Soccer League

1992

Canadian International Soccer League

1995, 1996

Canadian Soccer League

2000, 2004, 2007

Kroatisch wereldkampioen

2007

Ex-spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]