Torr a'Chaisteal Fort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Torr a'Chaisteal Fort
Torr a'Chaisteal Fort
Torr a'Chaisteal Fort
Situering
Coördinaten 55° 28′ NB, 5° 17′ WL
Foto's
De heuvel van Torr a'Chaisteal Fort vanuit het oosten
De heuvel van Torr a'Chaisteal Fort vanuit het oosten
Portaal  Portaalicoon   Archeologie
De resten van het roundhouse boven op de heuvel van Torr a'Chaisteal Fort met rechts de ingang.

Torr a'Chaisteal Fort, ook Torr a'Chaisteal Dun genoemd, is een roundhouse uit de ijzertijd, gelegen ruim zes kilometer ten noorden van Blackwaterfoot aan de zuidwestzijde van Arran in de Schotse regio North Ayrshire.

Beschrijving[bewerken]

Torr a'Chaisteal Fort lag op een natuurlijke hoogte, uitkijkend over de zee. Het bestond uit een versterkt gebouw met een dikke stenen muur boven op de hoogte. Om dit roundhouse heen bevond zich een aarden omwalling met greppel. Dit geheel lag in een vruchtbaar gebied.

Tijdens opgravingen in de negentiende eeuw ontdekte men menselijke botresten, een maalsteen en enige ijzerresten, die bewijs leverden dat er op de heuvel een nederzetting was. Ze werden gedateerd op 200 na Christus of enige eeuwen vroeger. De nederzetting werd vermoedelijk al in het eerste millennium verlaten. Er is in de loop van de tijd weinig van de oorspronkelijke bebouwing overgebleven.

Hoe het roundhouse er precies heeft uitgezien op deze plek is onbekend, maar vermoed wordt dat het vergelijkbaar is met andere vondsten in het westen van Schotland uit de periode 100-200 na Christus. Het stenen gebouw zal een houten dak hebben gehad. Dit roundhouse had een diameter van veertien meter.

Het ontwerp van het roundhouse werd later geavanceerder en latere roundhouses werden dan ook complexer. Het toppunt van het ontwerp was de broch.[1]

Beheer[bewerken]

Torr a'Chaisteal Fort wordt beheerd door Historic Scotland en is vrij toegankelijk. De heuvel ligt op zo'n vijfhonderd meter loopafstand van de A841.

Externe links[bewerken]