Totemdier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit begrip totemdier is afkomstig uit het sjamanisme. Veelal bekend door de overdracht van de inheemse bevolking van het Amerikaanse continent. Een totemdier is een geestelijk wezen met een dierlijke vorm, dat is toebedeeld aan een specifiek mens. Het betreft in essentie niet per se een dier, al 'toont' het zich wel in een dierlijke vorm. De vorm waarin deze 'metgezel' zich toont zegt meer over de eigenschappen die desbetreffende mens nodig heeft ter ondersteuning van zijn 'aardse proces', dan over het 'geestwezen' die deze functie vervult.

In het denken van het sjamanisme is een totemder het dier dat met een bepaald mens is meegestuurd als beschermer, met als doel het desbetreffende mens zijn 'functie' op aarde te laten vervullen. Dit betekent dat een totemdier ook angsten kan veroorzaken in zijn mens als dit nodig is om hem terug naar zijn 'missie' te begeleiden.

Het totemdier van een persoon is volgens het sjamanisme de 'kern van zijn kracht' en een symbolische 'belichaming' van zijn of haar talenten. De leeuw is moedig en de mier ijverig en onzelfzuchtig.