TrackMania (computerspelserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf TrackMania (spellenreeks))
Ga naar: navigatie, zoeken
TrackMania stand op Festival du jeu video, september 2008

TrackMania is een succesvolle spellenreeks van racespellen voor Windows. Het bevat de onderdelen stunt, baanbouwen, puzzel en een test voor de fijne motoriek. Het is ontwikkeld door de Franse spelontwikkelaar Nadeo. In plaats van de standaard trend voor racegames om een auto en baan te kiezen om te spelen, bevatten de TrackMania ook een optie om eigen banen te bouwen. Deze editor maakt gebruik van een simpel blokkensysteem.

In tegenstelling tot de meeste andere racespellen laten de TrackMania-spellen een baan een onbeperkt aantal keer afgelegd worden, bijvoorbeeld totdat je een bepaalde prestatie hebt behaald of, in de multiplayerfunctie, totdat de tijd op is. Men kan op elk moment kiezen om terug te gaan naar het laatste checkpoint of om opnieuw te beginnen. Bijvoorbeeld als de auto op de kop is terechtgekomen, uit de bocht is gevlogen of zelfs al omdat het begin niet goed ging. Bij de multiplayerfunctie racen de auto's op dezelfde baan, maar ze kunnen niet botsen met elkaar, of elkaar beïnvloeden. Er is in de multiplayerfunctie ook de mogelijkheid om de auto's van andere spelers niet te zien door op "O" te drukken en om de namen van de spelers niet te zien door op de "~" toets te drukken.

Er zijn momenteel vier spellen uitgebracht in de serie. Van zowel TrackMania Nations als TrackMania United is er tegenwoordig een uitgebreide variant, met meer mogelijkheden en materiaal, die te herkennen is aan het achtervoegsel "Forever" in de titel. Het volledige en bovendien gratis TrackMania Nations Forever en de patch voor TrackMania United Forever zijn te downloaden via de officiële TrackMania site. Deze nieuwe versies zijn ook te koop in de winkel.

Voor de Nintendo DS is TrackMania DS ontwikkeld en een versie voor de Nintendo Wii wordt verwacht in 2010. Laat 2010 of begin 2011 wordt een nieuw deel in de serie uitgebracht: TrackMania 2.

Serie[bewerken]

Ook is er een kleine, online versie ter promotie van de reeks, genaamd Mini TrackMania. Dit spel maakt gebruik van Adobe Flash.

Externe link[bewerken]