Trahern

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Trahern
Mythische Britse koning
Het huis van Trahern
Voorganger Octavius
Opvolger Octavius
Persoonlijke gegevens
Broer Old King Cole

Dit artikel is deels gebaseerd op Geoffrey van Monmouths Historia regum Britanniae. Gegevens uit dit werk komen vaak niet overeen met de historische werkelijkheid.

Trahern was een Romeins senator, en volgens de legende zoals beschreven door Geoffrey van Monmouth koning van Brittannië. Hij was de broer van Old King Cole.

Trahern werd door Constantijn I gestuurd om het Romeinse gezag in Brittannië te herstellen na de onwettige troonsovername door Octavius. Trahern kwam met drie legioenen, en kwam aan land in Kaerperis. Deze stad werd overwonnen en Octavius werd gedwongen alle troepen in te zetten in de strijd tegen de Romeinen. Buiten Winchester werd slag geleverd, en Octavius was de overwinnaar. Trahern vluchtte naar Alba, waar hij aan het plunderen sloeg. Octavius, in reactie daarop, leverde slag met Trahern in Westmorland, en dit keer werd Octavius verslagen. Hij vluchtte naar Noorwegen en Trahern nam de Britse kroon over.

Enkele jaren later werd Trahern door aanhangers van Octavius in een bos aangevallen en vermoord. Daarmee was de weg vrij voor Octavius' tweede regering.