Tramlijn 24 (Gent)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gentse tramlijnen
T1 Flanders Expo - Sint-Pietersstation - Rozemarijnbrug - Kouter - Zuid - Ledeberg - Gentbrugge
T2 Evergem - Wondelgem - Rabot - Korenmarkt - Zuid - Ledeberg - Gentbrugge - Melle
T3 Zwijnaarde - Sint-Pietersstation - Rozemarijnbrug - Kouter - Zuid - Ledeberg - Moscou
T4 UZ - Sint-Pietersstation (- Rozemarijnbrug - Rabot - AZ Sint-Lucas - Muide - Lange Steenstraat)
Traject tramlijn 24 Gent tijdens werken BraVoKo-as
uKBHFa Rabot
uHST Rabotstraat
uHST Gravensteen
uHST Korenmarkt
uHST Duivelsteen
uHST Lippensplein
uHST Zuid
uHST Vijfwindgatenstraat
uHST Sint-Lievensdoorgang
uHST Hundelgemsesteenweg
uHST Ledebergplein
uHST Stelplaats
uHST P&R Gentbrugge
uHST Schooldreef
uHST Tennisstraat
uHST E. Pecherstraat
uKBHFe Melle Leeuw

Tramlijn 24 was een tramlijn in de Belgische stad Gent. Lijn 24 deed bijna dezelfde route als lijn 22. Deze tramlijn startte op 5 september 2011 en is sinds 13 maart 2016 uit dienst overdag. De nachtversie, aangeduid als N24, werd op 6 november 2016 vervangen door de nachtlijn N21, die doorrijdt tot Zwijnaarde Bibliotheek.[1]

Tussen september 2011 en juli 2014 verbond tramlijn 24 Melle Leeuw en het Sint-Pietersstation via Rabot. De lijn werd in het leven geroepen door de werken op de as Papegaaistraat – Annonciadenstraat – Gebroeders Vandeveldstraat, kortweg de PAG-as, die integraal vernieuwd werd. Door die werken werd tramlijn 21/22 lange tijd onderbroken en zijn traject richting Sint-Pietersstation/Zwijnaarde werd beperkt tot aan de Kouter. De extra tramlijn 24 nam een deel van lijn 21/22 en lijn 4 tot zijn rekening door via Rabot naar het Sint-Pietersstation te rijden. Tijdens de werken aan de Rozemarijnbrug, tussen februari en oktober 2012, werd ook tram 24 tijdelijk onderbroken en beperkt tot Rabot.

Traject lijnen 21, 22 en 24 tijdens werken PAG-as
Kouter - Zuid - Stelplaats Gentbrugge - Melle Leeuw
Kouter - Zuid - Stelplaats Gentbrugge - Gentbrugge Dienstencentrum
Sint-Pietersstation - Rozemarijnbrug - Rabot - Korenmarkt - Zuid - Stelplaats Gentbrugge - Melle Leeuw

Vanaf juli 2014 werd tramlijn 24 definitief ingekort tot de route Melle Leeuw - Rabot. Meteen na de heraanleg van de PAG-as werd op maandag 28 juli 2014 immers van start gegaan met de heraanleg van de aansluitende as Brabantdam - Vogelmarkt - Kouter, kortweg BraVoKo-as.[2][3] Tramlijn 21/22 bleef hierdoor nog voor minstens 2 jaar onderbroken, tot begin 2017. Tijdens deze werken werd tram 21 afgeschaft, en werd tram 24 de enige tramlijn op de route naar Melle Leeuw. Doordat tram 22 van Gentbrugge Dienstencentrum via de Zuid en de Korenmarkt langs het traject van tram 1 naar het Sint-Pietersstation en daarna verder via de Rozemarijnbrug over de vernieuwde PAG-as naar de Kouter spoorde, was het westelijke deel van tram 24 niet meer nodig en werd deze dus ingekort tot aan Rabot.

Traject lijnen 22 en 24 tijdens werken BraVoKo-as
Kouter - Rozemarijnbrug - Sint-Pietersstation - Kouter - Korenmarkt - Zuid - Stelplaats Gentbrugge - Gentbrugge Dienstencentrum
Rabot - Korenmarkt - Zuid - Stelplaats Gentbrugge - Melle Leeuw

Na de ingebruikname van de tramverlenging van lijn 4 op het domein van het UZ Gent, werd tram 24 terug afgeschaft en deed tram 21 opnieuw zijn intrede. Lijn 21 verzorgde na vele jaren terug zijn oorspronkelijke traject van Melle Leeuw naar Zwijnaardebrug, waardoor ook het overgebleven oostelijke deel van tramlijn 24 overbodig werd en in maart 2016 afgeschaft werd.