Transformatorhuisje (Groningen, Nieuwe Ebbingestraat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Transformatorhuisje
2010
2010
Locatie Nieuwe Ebbingestraat, Groningen
Coördinaten 53° 14′ NB, 6° 34′ OL
Oorspr. functie trafohuisje
Huidig gebruik trafohuisje
Bouw gereed 1925
Monumentstatus Gemeentelijk monument
Architect S.J. Bouma
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het transformatorhuisje in Groningen aan de Nieuwe Ebbingestraat is in 1925 gebouwd. Het Gemeentelijk Energiebedrijf gaf Gemeentewerken opdracht om ten noorden van het Noorderplantsoen dit electriciteitshuisje te realiseren. Hiervoor werd een ontwerp in Amsterdamse Schoolstijl van S.J. Bouma tot uitvoering gebracht. Anno 2010 is het nog steeds voor het oorspronkelijke doel in gebruik. Opmerkelijk is de nagenoeg paraboolvormige kap. Het gebouw heeft de status van rijksmonument.