Transistorradio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Regency TR-1 transistorradio (circa 1956)

Een transistorradio is een type radio waarbij transistors worden gebruikt, die in de jaren vijftig voor het eerst op de markt kwamen. Voor de komst van de transistor waren er radio's die in plaats daarvan gebruikmaakten van elektronenbuizen.

Voor veel mensen is een transistorradio synoniem met een draagbare radio op batterijvoeding. Dit is thans niet meer juist. Bijna elke radio werkt tegenwoordig met transistors, maar er zijn versterkers die in de eindtrap gebruikmaken van elektronenbuizen.

Kleine revolutie[bewerken]

Na de uitvinding in 1947 van de transistor konden deze buizen vervangen worden door transistors waarmee het mogelijk werd lichte en goedkope radio's te maken. Bovendien kan een eenvoudige transistorradio met veel minder energie toch goed werken, zodat hij met batterijen gevoed kon worden. Met de komst van de transistorradio werd het dan ook eenvoudiger een radio mee te nemen.

De mogelijkheid om een radio overal mee naar toe te nemen, heeft voor een kleine revolutie in de belevenis van muziek gevormd. Vanaf dat moment bestaat er meer en meer de behoefte om steeds muziek bij zich te hebben. Het is dan ook niet voor niets dat de opkomst van de populaire muziek en de bijbehorende industrie tegelijk opgaat met die van de ontwikkeling van de draagbare radio.

Zie ook[bewerken]