Trapjesberg (Gooi)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Trapjesberg
Huizen-Trapjesberg-01.JPG
Hoogte 23,2 m
Coördinaten 52° 17′ NB, 5° 12′ OL
Trapjesberg (Gooi) (Nederland (hoofdbetekenis))
Trapjesberg (Gooi)
Portaal:  Aardwetenschappen

De Trapjesberg of Trappenberg is een opgeworpen heuvel in het Gooi in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De heuvel ligt in de gemeente Huizen in de bossen ten westen van de Tafelbergheide. Het ligt achter het complex van de Trappenberg aan de Crailoseweg en tussen de Oud-Blaricummerweg aan de noordkant van het complex en de Museumlaan aan de zuidzijde. De heuvel is 23,2 meter hoog.[1] Op de top van de heuvel bevindt zich een zitplek rondom een vuurplaats.

De Trapjesberg werd tijdens de werkverschaffing, begin 1900, opgehoogd. Begin 2000 kreeg de Trapjesberg een facelift: op de hellingen werden struiken gepland, waardoor de oude toegangspaden verdwenen. Een nieuwe betonnen trap leidt naar de top. Op de top is een hekwerk en zitgelegenheid geplaatst, waar soms een vuur brandt.

De heuvel ligt in een gebied met meerdere tafelbergen, maar of de heuvel een tafelberg is geweest is onduidelijk, al heeft de heuvel wel een typische conische vorm met afgeplatte top.

Naast de heuvel ligt een kuil met zwerfkeien. Het is eveneens onduidelijk of deze keien een functie hebben gehad en of zij op hun oorspronkelijke plek liggen.

Andere heuvels in het gebied zijn de Woensberg, Tafelberg, Sijsjesberg, Eukenberg, Aalberg en de Leeuwen- of Venusberg.