Trapjesberg (Gooi)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Trappenberg)
Trapjesberg
Trapjesberg
Hoogte 23,2 m
Coördinaten 52° 17′ NB, 5° 12′ OL
Trapjesberg (Nederland)
Trapjesberg
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Trapjesberg of Trappenberg is een opgeworpen heuvel in het Gooi in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De heuvel ligt in de gemeente Huizen in de bossen ten westen van de Tafelbergheide. Het ligt achter het complex van de Trappenberg aan de Crailoseweg en tussen de Oud-Blaricummerweg aan de noordkant van het complex en de Museumlaan aan de zuidzijde. De heuvel is 23,2 meter hoog.[1] Op de top van de heuvel bevindt zich een zitplek rondom een vuurplaats.

De Trapjesberg werd tijdens de werkverschaffing, begin 1900, opgehoogd. Begin 2000 kreeg de Trapjesberg een facelift: op de hellingen werden struiken geplant, waardoor de oude toegangspaden verdwenen. Een nieuwe betonnen trap leidt naar de top. Op de top is een hekwerk en zitgelegenheid geplaatst, waar soms een vuur brandt.

De heuvel ligt in een gebied met meerdere tafelbergen, maar of de heuvel een tafelberg is geweest is onduidelijk, al heeft de heuvel wel een typische conische vorm met afgeplatte top.

Naast de heuvel ligt een kuil met zwerfkeien. Deze keien hebben geen functie gehad, zij zijn in een latere fase op deze plek en op de heuvel neergelegd.

Andere heuvels in het gebied zijn de Woensberg, Tafelberg, Sijsjesberg, Eukenberg, Aalberg en de Leeuwen- of Venusberg.