Traunviertel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kaart van het Traunviertel in Opper-Oostenrijk

Het Traunviertel (Duits voor het Traun-kwartier of -district) is een Oostenrijkse streek, die deel uitmaakt van Opper-Oostenrijk. Het is een van de vier kwartieren van Opper-Oostenrijk; de andere zijn het Hausruckviertel, het Mühlviertel en het Innviertel. Het gebied is genoemd naar de rivier de Traun, die door de streek stroomt.

Oorspronkelijk was het gebied bezit van de graven van Traungau, de Ottakaren, en was het tot 1254 deel van het hertogdom Stiermarken. Door het Verdrag van Ofen van 1254 tussen Ottokar II Přemysl en de Hongaarse koning Béla IV werd het gebied afgesplitst van Stiermarken en kernland van het huidige Opper-Oostenrijk.

Het gebied komt thans overeen met de districten Linz-Land, Steyr-Land, Kirchdorf, Gmunden, Steyr en de stad Linz (alleen het deel zuidelijk van de Donau). Belangrijkste steden van Traunviertel zijn Linz (hoofdstad van Opper-Oostenrijk), Gmünden, Kirchdorf an der Krems en Steyr.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Traunviertel op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.