Trekonderbreker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een trekonderbreker of valwindafleider is een mechanisch onderdeel dat zich bevindt tussen een verbrandingstoestel en de bijbehorende rookafvoerkanaal.

Een trekonderbreker of valwindafleider moet de constante thermische trek in de verbrandingskamer onafhankelijk maken van de variabele trek in de schoorsteen. Een egale verbranding wordt hiermede gewaarborgd. Ook zal de wind die van buitenaf de pijp in wordt geblazen worden afgeleid en zal niet in het toestel terechtkomen. Het uitwaaien van de vlam wordt hiermede voorkomen.

Trekonderbrekers worden onder andere toegepast op gasgeisers, gasboilers en centrale verwarminginstallaties waarbij een open constructie wordt toegepast, de zogenoemde klassieke atmosferische toestellen. Bij gesloten constructie wordt alle nodige verbrandingslucht van buitenaf aangezogen en dus niet vanuit de ruimte zelf. Dit is zichtbaar door de aanwezigheid van een parallelle of concentrische rookgasbuis. Deze toestellen hebben geen trekonderbreker of valwindafleider.