Trinity (atoombom)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Trinity Site
National Register of Historic Places
Obelisk op de locatie van de test
Nabij Bingham, New Mexico
Omvang 17.760 hectare
Coördinaten 33° 41′ NB, 106° 29′ WL
Gebouwd 1945
NRHP-nummer 66000493
Trinity (Verenigde Staten)
Trinity
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten
Ontploffing van Trinity, de eerste atoombom, na 1/40 seconde. De breedte van het schokfront is ongeveer 300 m
Filmbeelden van de proef met de Trinity

Trinity (Engels voor Drie-eenheid) was de codenaam van de eerste atoombom van de Verenigde Staten. Deze plutoniumbom werd gemonteerd op een stalen toren in de woestijn van New Mexico en op 16 juli 1945 om 5.30 uur ’s ochtends tot ontploffing gebracht. Hij heette informeel Gadget, maar had Trinity als officiële codenaam. Topmedewerkers van het Manhattanproject, zoals projectleider generaal Leslie R. Groves, wetenschappelijk directeur Robert Oppenheimer en Enrico Fermi, keken van veilige afstand toe.

Ontploffing[bewerken | brontekst bewerken]

De explosie van Trinity was de eerste kernexplosie die ooit op de wereld plaatsvond. Hij had een enorme kracht, geschat op 19.000 ton TNT, vier keer zo groot als verwacht. De zwaarste bommen hadden toen een kracht van "slechts" 20 ton TNT. Er wordt gezegd dat op 190 kilometer van de testplaats er nog ruiten sprongen van de kracht van deze atoombom en dat het licht tot 290 kilometer van de testplaats te zien was. De bom veroorzaakte een krater van ruim zeven meter diep en een diameter van 360 meter.[1]

Op de plek van de explosie werd later een radioactief soort gesteente gevonden dat trinitiet is genoemd. Trinitiet bestaat voornamelijk uit siliciumdioxide dat is ontstaan uit gesmolten zand. Het is meestal lichtgroen van kleur. Deze kleur is afkomstig van het ijzer in het zand. Hoewel het vlak na vorming vrij radioactief was, is de radioactiviteit van het materiaal tegenwoordig nauwelijks meer meetbaar. De bovenkant van een stuk trinitiet is vrij glad, terwijl de onderkant vaak nog herkenbare zandkorrels bevat.

Vervolg[bewerken | brontekst bewerken]

Na de geslaagde explosie van Trinity waren er twee atoombommen voor gebruik, namelijk een uraniumbom (Little Boy) en een plutoniumbom (Fat Man). Er is heel lang nagedacht of deze bommen ook ingezet zouden worden. Vele geleerden zoals Joseph Rotblatt waren tegen: de bom was immers ontwikkeld om Hitler voor te zijn, maar nu was Duitsland al verslagen. Uiteindelijk besloten de VS de bom tegen Japan te gebruiken, met als argument dat hij de oorlog met Japan zou bekorten. Hierdoor zouden onder meer veel Amerikaanse soldatenlevens gespaard blijven. De eerste atoombom (Little Boy) is op Hiroshima gegooid, de tweede (Fat Man) op Nagasaki.