Troedoviken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Linkin (overleg | bijdragen) op 23 nov 2017 om 21:12. (Communisme is totale collectieve eigendom en verdeling naar behoefte in plaats van werk. Troedoviken waren hiervan geen voorstanders)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Troedoviken in de Eerste Staatsdoema

Troedoviken (Russisch: Трудовая группа, Troedovaija gruppa vrij vertaald Partij van de Arbeid) is de benaming van een voormalige Russische politieke partij uit het begin van de twintigste eeuw.

De troedoviken waren een gematigd socialistische afsplitsing van de Sociaal-Revolutionaire Partij die in 1905 tot stand kwam. Zij verdedigden vooral de belangen en idealen van de kleine boeren (moezjieks) uit de revolutionaire narodniki-beweging.

Bij de eerste Doema verkiezingen van 1905 behaalde zij 100 zetels en was de grootste socialistische partij in de Doema.

Haar programma was reformistisch-socialistisch. Men streefde naar landherverdeling (niet naar nationalisering) en een stimulering van de kleine middenklasse (winkeliers, kleine ondernemers, leerkrachten enz.). In de latere jaren zocht zij vooral toenadering tot de links-liberale Constitutioneel-Democratische Partij.

Na de Russische Revolutie werd een troedovik, Aleksandr Kerenski, minister van Justitie en later minister-president. De partij werd na de Oktoberrevolutie verboden.