Troenajaya van Soenda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Troenajaya van Soenda of "Raden Troenajaya" was aan het einde van de 17e eeuw vorst van het koninkrijk Soenda op Java. Ooit was hij een bondgenoot en ook vazal van Sultan Agung geweest maar Troenajaya kwam met andere vazallen in opstand tegen Amangkoerat I en op 2 juli 1677 werd deze keizer uit zijn kraton in Plered verjaagd. Het onder Agung de Grote nog zo machtige keizerrijk Mataram dreigde ten onder te gaan. Er was geen leger en de schat was met de kraton verloren gegaan. Amangkoerat I stierf, op de vlucht voor zijn vele vijanden, plotseling in Tegal. Volgens de Babad Tanah Jawi had zoon Raden Mas Rahmat zijn vader vergiftigd.

Hoewel Agung de Grote nog had geprobeerd om Batavia te veroveren bleek de VOC bereid te zijn om de kleinzoon Raden Mas Rahmat, nu als Amangkoerat II een keizer zonder geld en zonder leger, weer in het zadel te helpen. Daar moesten uiteraard grote concessies van Amangkoerat tegenover staan. Met behulp van de door Cornelis Speelman aangevoerde zwaarbewapende Nederlandse troepen en lichtbewapende Nederlandse huurlingen uit Makassar en van de Molukken slaagde Amangkoerat er in om Kediri en Troenajaya te verslaan.

De rebellie van Troenajaya werd op 26 december 1679 neergeslagen. Op 2 januari 1680 werd Troenajaya gedwongen zichzelf te doden.