Tuinman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Icoontje doorverwijspagina Zie Tuinman (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Tuinman.
Een tuinvrouw aan het werk
Een tuinman aan het werk

Een tuinman, tuinvrouw of hovenier is iemand die zich beroepshalve met tuinen en andere groenobjecten bezighoudt.

Voor de tuinman/tuinvrouw van de hortus van een klooster of een universiteit (waar vroeger Latijn de voertaal was) wordt het Latijnse woord hortulanus gebruikt. Tuinieren is een volwaardig beroep. Sommige tuinmannen/tuinvrouwen beheren één tuin, en veel tuinmannen/tuinvrouwen beheren meerdere tuinen, aangezien een tuin zelden groot genoeg is om fulltime in te werken. Een tuinman/tuinvrouw kan bij een particulier bedrijf werken om het (fabrieks-)terrein bij te werken of ingehuurd worden door de gemeente.

Hoveniersbedrijven kunnen in omvang variëren van eenmanszaak tot grote landelijk opererende bedrijven met honderden werknemers. Tot de klanten van een hoveniersbedrijf behoren particulieren en instellingen zoals bedrijven, scholen en kerken die het groen om hun panden laten aanleggen en verzorgen. Steeds meer grote instellingen en overheden laten het werk aan hun groenvoorzieningen doen door dit soort gespecialiseerde bedrijven. Voorheen werd dit werk vaak in eigen beheer werd gedaan, bijvoorbeeld door een gemeentelijke plantsoenendienst.

Werkzaamheden[bewerken]

Typische werkzaamheden die een tuinman/tuinvrouw verricht zijn onder meer zaaien, planten, water geven, bemesten, onkruid wieden, snoeien, gras maaien, insecten bestrijden en opruimen. Een tuinman/tuinvrouw heeft kennis van bomen en planten nodig om de tuin zo op de juiste manier te onderhouden. Tot de werkzaamheden kunnen ook behoren:

  • ontwerp tuin, gazon of andere groenvoorziening
  • graaf/grondwerkzaamheden
  • levering van zand, tuinaarde, plantsoen en materialen
  • inrichting tuin, gazon e.d. met planten
  • aanleg (sier)bestrating
  • plaatsen van schuttingen, vlonders, tuinmuren en borderbegrenzingen
  • beheer/onderhoud tuin, gazon of andere groenvoorziening

Er zijn hoveniersbedrijven die nauw samenwerken met instellingen voor gehandicapten, die meewerken in de bedrijven. Hiervoor krijgen hoveniers een vergoeding van de staat.

In sommige gevallen combineren tuinmannen/tuinvrouwen hun bedrijf met een tuincentrum of een boomkwekerij, maar ook wel met andere vormen van dienstverlening zoals gebouwenreiniging en dergelijke.

Opleiding[bewerken]

Opleidingen voor dit beroep bestaan aan bijna alle agrarische onderwijsinstellingen. In Nederland zijn er opleidingen van 1 tot 4 jaar op MBO-niveau, en daarnaast meer gespecialiseerde opleidingen aan verschillende hogescholen.

Zie ook[bewerken]